harga buku pink

hi mommies, nak tanya saya foreigner nikah dgn lelaki warganegara sini tapi takda surat nikah sbb kita kahwin cara kampung. sebelum ni saya buka buku pink dekat swasta. kalau saya nak buka dekat kerajaan berapa bayaran yang perlu saya bayar ya? kami nak buat surat nikah tahun depan sepatutnya tapi dah termengandung pula rezeki alhamdulillah, so kami terpaksa tunda dulu buat surat pernikahan tu. berapa ya bayar mommies? #pleasehelp

15 Balas

better buat surat nikah dlu, sbb nnti org klinik akan mnx n suruh buat sura nikah but dia still je proceed bukk buku pink tu.. my mom dlu ngn ayah dlu kawin kat indonesia sbb diorg org sana, and lpstu mak ikut ayah lps kawin sbb ayah mmg da lama duk malaysia. lpstu masa mngandung sy, mak pegi klinik kerajaan and nurse situ suruh dftar perkahwinan dorg sblum ank lahir bg mmudhkn urusan smua. so untuk mengelakkan susah dikemudian hari better dftar kn sekrg.. ckp je kt pjabat agama nk cpat sbb tgh mngndung.. if dia kata lmbat tuk dptkn sijil nikah bole je trus buat appointment kt klinik kerajaan n mklumkn yg surat nikah dlm proses .. insya Allah dorg faham.

hai sis..wlaupun sis mengandung rsa nya lebih baik sis urus surat nikah sebelum bersalin..mcm abg saya pun nikah kampung Dan isteri dia mengandung sebelum ada surat nikah..tp mereka urus sebelum isteri nya bersalin Dan nikah semula ikut undang2.. wlaupun mereka nikah bberapa hari saja sebelum bersalin..first buat surat berank memang ank akn ikut wrganegara ibu .tp yg tu suami boleh urus nanti,yg penting ada surat nikah

2y ago

better uruskan hal nikah dlu. nanti dah ada anak susah pulak sis n suami nak balik kg sbb anak takde dokumen apa2.

Rasanya kena harga foreigners dalam rm40-120...lagi bagus buat Surat nikah kalau tak nantik melahirkan pun harga beribu-ribu juga... Belum lagi Ada masalah semasa mengadung banyak keluar duit juga... saya pun foreigners juga nikah dengan warganegara sini tapi ada Surat nikah...buat buku pink pun free je... melahirkan pun ikut harga warganegara malaysia je...

2y ago

saya baru call kk berdekatan rumah, dorang kata buka buku dalam 400-500. kalau macamni harganya baik saya buka kat swasta je. anak first saya buka kat swasta, first buka dalam 200 lebih je

better percepatkan proses pendaftaran nikah. banyak masalahnya nanti dari segi pengesahan taraf, pendaftaran dll. ini pun dah kira lambat ni sebab dah pregnant. pegawai confirm marah. pengalaman saksi depan mata sendiri, anak dah 3 tahun baru nak daftar. garu kepala pegawai kat kaunter tu. takut anak nanti tak dapat taraf yang sepatutnya.

boleh bukak buku tp byaran akan ikut charge warga asing..sekiranya ada sijil nikah dn tanggungan suami akan charge warganegara.. better sis jgn tangguh urusan sijil nikah tu penting sgt2.. nanti ank yg akan tanggung akibatnyerr dikemudian hari kesian tau..

nak kepastian. klau nikah kg.. nanti ank dah lahir, mcm mna pengurusan surat beranak ank??.. sebab setahu sy.. msa nak daftar surat beranak ank. surat nikah adalah dekument penting yg diperlukan.

2y ago

nnt akan jdi daftar lewat , klau mak ayah ic xde msalah bt je surat khwin , prgi pjabat agama ckp je dh khwin kg , nnt dorg akan minta nma wali saksi dan tok kadi Nnt ank tu xde mslah walaupun mak ayah lmbt dpt surat nika , ank ttp boleh b’binti/bin ayah kndng , cuma mak ayah kna angkat sumpah kat makahma 😊 Sy dri sabah ni pngalamn sy lah sbb sy pun daftar lewat

Bole je wak,sy pun sama tkde sijil lgi Igt nk urus tahun dpn lps ank bersalin tpi itu la yg susahnya lps melahirkan mungkin jdi ank tk sah taraf tk boleh bin atau binti nama ayhnya kot..sbb tk terdaftar kn..

9mo ago

na tanya la berapa kos buku pink di kk kalau tde sijil ?

hai sis ..sis dah buat pendaftaran nikah ke kt sini ?? kalau belum sy rasa lebih baik sis buat pendaftaran nikah dulu ... risau kalau sis tak buat pendaftaran nikah nanti akan menganggu taraf kewarganegaraan ank sis ...

halu sis .. lebih senang , sis pergi ke klinik kerajaan berdekatan dgn sis tnya dulu dgn dorg .. skali tnya apa dokumen yg perlu dibawa buka buku pink nanti .. inform skali sis blm ada sijil nikah ..

tak boleh buka buku kalau tak ada sijil nikah. klinik akan minta sijil nikah. tapi kalau buka dia klinik swasta tak pasti la. daftarkan dulu pernikahan awak. susah berpanjangan kalau tak ada sijil nikah.

2y ago

hai, bole saja buka bku pink di klinik krjaan walaupun xda sijil nikah/kahwin.. cuma akn ada mslh klau nk buat mykid/srt brnk ank nnti slps klhiran klau xda sijil nikah