First solid food for baby

Mummy2, share lah pengalaman perkenalkan makanan apa untuk baby yang first time nak makan.. ? Masa umur baby berapa bulan start bagi makan, masa mula-mula tu berapa kerap dan berapa banyak baby kena makan. Saya first time bagi baby makan masa umurnya 5bulan 26hari (last week)..start dengan puri lobak, I hope I did it right. Looking forward to try another recipe. ?

10 Balas

Kena mula dgn bbur cair ksong..bbur nasi. Klau bg yg sedap dlu.. nty yg tawar dia reject. Lpas 4 5 hri bru bg puree. Bg puree sjnis 4 hri.. tgok njis.. xd drah bby ok. Bbur blik 2hri.. Cuba plk puree kdua cntoh labu 4hri jugak. 6bulan utk intro mkn. Supposely.

5y ago

Mmng xsrnkn bg nestum Sb mnis..Dan bby jdi picky eater..Tu mulakn yg tawar2 n klu mnis dan msin ke dri natural pnya..

Baby sy pun br start mkn br 2hari sy bg bubur kosong blender.. Nurse yg ajar dia ckp pas 4 hri br campur ikan or sayur or daging Tp Jgn simpan garam biar tawar and mummy2 kat c ni pun Ada ajar kn .. X pun awak p google kan senang 😁

Alhamdulillah so far so good. Bagi dia plain brown rice pun dia bedal.. campur puree sayur pun dia ok je. Baby makan 2 kali sehari.. up to 2oz per feed, kdg lebih sikit. Dia pun kerap menyusu gak & membulat. Tq sis for your sharing.

Cek up bby 6m...nurse ckp dh boleh start bg mkn. Sy follow je buku klinik anak tu. Ada saranan pemakanan. Slowly bg dia rasa semua jnis mknan mgikut umur. Alhamdulilah now dah 2y3m..peria pahit pon dia boleh makan. X memilih sgt

kwan sya bgi anak dia puri labu mse mula2 bljar mkn. dia excited ank dia mkn. n now, anak dia picky eater. bubur tawar xnk. sbb tu pnting follow buku pink. tpi xpe. usahakan bgi bubur kosong mse dia tgh lapar. nk xnk dia kna mkn jugak.

5y ago

Ya.. anak saya pun lepas lobak, saya kenalkan pumpkin, then apple.. so far ok,buang air besar pun ok dan berselera.. tapi tu lah, tak pernah try lagi bubur tawar 😑

Sye strt ckup 6m..Bg bubur kosong dlu..Lps tu bg puri lobk dan sikit2 cmpur ble dh bt 4rd kt bby..Mula2 bby xmkn bnyk sb mula2 perknlkn..Lpas tu mkn bnyk..Yg pntg bg air msk n buah2an

5y ago

Kalau mkn nie dh kena shri skli berak..Kcuali bf je xpe smngu pon berak...Tkt smbelit sb dh strt mkn..Bg air msk bnyk2 kt dia lpas mkn atau dia main...

Anak saya start makan betul-betul umur dia gebap 6 bulan. Makan puri lobak juga tp masa tu xtau lg, rupanya bubur nasi adalah makanan terbaik sbg makanan pertama bayi...

5y ago

Baby saya suka brown rice.. nasi kosong biasa dia sembelit pula 😅 Tq for your sharing sis..

bg bubur kosong dlu kt dia dan bt 4rd..6M nie hnya nk prknlkn je mknan dan bg puree buah2an n sayur2an jga..Air msk jgn lupa bg..Bby akn mkn sikit je 6m.Nie...

Sy ada gak bg ank puri,ank tak nak.Last bg bubur kosong je.Misi/Doc pun tak galakkan bg puri,katanya byk zat da trbuang mse nak buat puri..

Bg bubur nasi y di blend.. Skali dgn ayam/ ikan + sayur... No msg