Nak tahu

Hi mummy smua.. . ada tak mummy yg bsalin masa kandungan 36week. . mcm mna tanda" nak bsalin ya. . klau baby asyik mngeras tu normal ke?. . saya dah 36 week. . anak first. . excited nak tahu. . tp perasaan takut tu ada jugak, saya cuba buang perasaan tu dgn fikir baby yg bakal ada depan mata je. Kongsi pengalaman mummy smua?. . tq

10 Balas

Better after 38w sbb bru matang .. bawah tu kire prem .. sy tanda bersalin 1 hari tu rase perut berat sgt smpai nak bangun dr kerusi pn susah kene org bangun kan baru boleh .. pastu malam tu nasib sempat lepas ngidam balik2 keluar lendir plus darah .. dr 8pm pkol 12pm bru gerak gy sepital .. dlm waktu tu sy joget n berjalan sepuasnya semoga dipermudahkan urusan kelak .. smpai sepital bru 2cm misi x tahan bawah 3cm .. semasa tggu keputusan tu sy berjalan lagi sepuasnya sambil tahan sakit contraction n baca ape2 yang sy ingat .. misi igt tak nak kasi tahan sbb bru 2cm dia suruh balik tapi sy berkeras suruh dia cek laluan sbb sy mmg nak bersalin rasa. Cek bukaan da 3cm terus tahan n masuk labour room . Then tahan sakit contraction lepas dia oecahkan air ketuban dr pkol 5.30pg smpai lah pkol 9.04am sy selamat bersalin kan anak sy .. heheh memori terindah .. Kdg2 kerap mengeras pn tanda .. tapi try fokus utk tanda2 yg obvious mcm selalu nak berak keluar darah dan rasa contraction dr selang 20 minit hingga ke 5 minit jarak kesakitan tu .. semoga dipermudahkan urusan sis ye

5y ago

Normal heheheh sy dlu jadi burung hantu ar malam berjaga siang tidur .. sakit contraction tu mcm sembelit nak berak tau tapi xde kluar pulak beraknya hahahah ..

kenapa nak betsalin 36weeks sis.. klu x de masalah.. sy pernah bersalin 36weeks sbb uri kat bwh dan bukaan ttb dah terbuka 3cm... tp before that since 4 bln sy mmg ulang alik hospital sbb uri kat bwh ni mmg asyik bleeding dan krem x boleh jln..so doc dah jangka bersalin awal.. segala procedure utk bersalin awal pun doc dah buat seperti amik dexxa utk matang paru2 bby... ikut procedure kene operate tp laat minit masa dah bukaan 10cm tu ngam2 boleh normal. so alhamdulillah selamat dan bby sihat berat pun ok so xperlu masuk incuvator. tp rusiko bby sbb lahir x cukup bulan ni cepat kene jangkitan sampai besar... skrg dah 6 thn so klu demam ke apa ke di taska de akan kene dulu..doc dah bgtau.. itu effect de... tp so far ok je sbb kt dah tau kan...

Sy anak 1st lahir 37weeks. 2nd lahir 36weeks.. yg 2nd tu 36weeks Siang takde tanda2 pun nak keluar. Terbangun waktu subuh jam 2 pagi nak kencing.. tiba2 tumpah air ketuban. Kejut husband angkut anak pertama masa tu baru umur 1yr 10bln. Smpi hospital masuk labour room check bukaan dah 7cm.. Masih Segar dlm ingatan.. all the way ke hospital menahan sakit , anak pertama dlm pangkuan sempat menyusu badan weiii 😂😂

Ank no 4 sy 36 week... Sy x de tanda yg keluar... Pegi cek kat kk, ckp gan doktor bila nak jln sakit di kawasan miss v, sampai rasa x nak jln, doktor cek jln, tup2 jln dah bukak 3cm... Apa lagi suami terus anto ke hospital, sampai hospital cek dah 4 cm... Doktor pecahkan air ketuban, x sampai setengah jam, sy selamat melahirkan baby boy...

5y ago

Bersalin 36 weeks dikira pre mature ke? Baby kena tahan wad bpe lama?

Sy pun tak tahu lagii😌 nervous nya ... Org blg Akan Rasa kontraksi palsu tp sy Blum Rasa lagi

Sya ank sulung baby prem sbb selalu mengeras dan air ketuban leaking

Macam sakit perut nak berak tapi tak de berak keluar.

5y ago

Oke sis tq. .

Saya 36w da rasa smacam.. hukhuk.. 1st prgnt..

Kat buku check up ada list tanda2 bersalin

Mengeras tu normal. Tu mungkin false contraction. Cuba google. Tanda² rujuk buku pink tu. Tanda² kena tahu sis, turun darah, turun air, sakit yg kerap dalam 5min sekali datang, tu antaranya