Perasaan takut

Hi mommies, sorry kalau soalan ni mcm nonsense. Tapi, normal ke ya perasaan takut melahirkan ni? Due saya lagi 4 bulan tapi saya takut tak tahu la saya sorg je ke atau org lain pun sama. Since ni baby first, I bnyk overthinking. How to overcome this? Tak sabar nak jumpa baby tapi perasaan takut tu lagi membuak😩

35 Balas

Honestly saya sendiri pun ada rasa takut. Kadang ada terfikir boleh ke jadi ibu yg baik 😅 Tapi banyak saya baca sebenarnya overthink benda yg belum jadi ni tak bagus. Allah dah susun atur baik perjalanan hidup kita. Apa yg didepan tak perlu terlalu fikir buruk. Cukup kita buat apa yg terbaik dari skrg. Contohnya tukarkan rasa takut tu kepada excited nak jumpa baby, prepare diri dgn ilmu parenting yang baik. Tak semua dapat rasa perasaan camni. Ada pepatah omputih, we attract what we think. Jadi fikir yg baik baik, moga yg baik tu datang pada kita. InshaAllah sama sama kita kuat ye

Saya due pon lagi 2 bulan sis, time raya nanti saya akan bersalin. Pon ada rasa risau sbb anak first jgk ni. Hehe takpe jom sama2 kita kekalkan postitif ye, jgn fikir bukan2 risau jadi apa2 plak kat anak nanti. Saya tukarkan perasaan takut kpada prasaan rasa excited sngt nk jumpa anak, nk tgok muka anak. Rasa tak sabar mghitung hari hehe. Pikir camtu je sis, inshaAllah Allah tu akan mudahkan urusan bersalin kita nanti. Kita sama2 kuat ye sis. Bnykkan berdoa time solat mintak selalu kat Allah mudahkan urusan bersalin. Moga Allah perkenankan doa kita semua amin🤲🏻❤️

I pun first baby, and semakin nervous sebab due dalam sebulan. Saya jenis yg perfectionist dan I rasa terlalu banyak variables di luar kawalan I. Memang banyak yg I risaukan juga tetapi cuba calm the nerves, tenang, supaya tdk stresskan baby. You are not alone. Try to keep calm and positive thoughts. Community TAP ni memang full of supportive sisters. Bila sis ni ada kebingguan, ramai yg boleh share experience dan support. We believe in you, sis! You are going to do great! 💕

seriously..saya pun sama..tambah saya ni ada anxiety disorder n sgt la overthinking..mmg rasa tkur xdpt nk buang..bila dgr kwn2 crita ke pngalamn diorang..smpai sya ckp xleh ke pngsan msa diorang jahit or gunting tu..haha..dgr pulak kata ada doc n nurse yg garang pun rasa tkut jugak..saya ttc hmpir 4 tahun..saya tak tahu la klu dri awl kwin saya preggy mcm mna pulak prasaannya brbnding preggy bila dh byk thun kwin ni..ada ank lps 4 thun kwin lps selama ni brdua je..mcm2 la pkir.

sama. due lagi 4 bulan. tp sy tak fikir negatif. layan jela even xtau sakit tu mcm mana. anak first jugak ni. ada kawan sy lagi penakut dri sy. dia pon dah lalui fasa branak tu. sy motivasi diri sy,kalau org yg lagi penakut,makan ubat pon kena paksa smpai nangis2, takkan sy yg lek2 ni xboleh😂fikir positif je sis. anggap bakal rasa sakit tu mungkin nikmat untuk masuk fasa mnjdi seorg ibu.

saya rasa semuorang akan mengalami perasaan yg mcm tu kot utk firstborn 🤣 takpe awak, alihkan perhatian awak kepada perkara2 lain, bnyakkan zikir, banyakkan baca quran, bukak surah2 pilihan dan dgrkan pd baby dlm perut. normal perasaan tu tp jgn terlalu -ve sehinggakan awak risau x tentu pasal. baby pun boleh merasakan apa yg ibu rasa tau, so keep thinking +ve k

ye.. normal. sebab saya nak masuk anak ketiga pun masih lagi ada rasa takut nak bersalin. sebab sebelum ni bersalin anak pertama kedua mesti ada ujian dan cabarannya. tapi saya tetap kuat dan fikir positif yang anak bakal lahir ni nanti mesti comel. hilang segala sakit tu nanti.. inshaa Allah.. mesti teringin kan nak tengok rupa baby bila dah keluar? so, sama2la kita kuat ya sis..

saya yg bunting kali ke 6 nie pun ada perasaan tkt juga bila time nak brsalin. normal perasaan tu.. tp klau boleh kawal2 kan.jgn smpai mengganggu fikiran smpai kebawa ke baby nnti. Insyallah tak de apa2. bawa bertenang dan sntiasa fkir2kan pekara yg membuat perasaan kita rs bahagia je. 😉.dan fkir kita pasti boleh.. mcm tu lah sy. merawat perasaan sy sndiri 😉

percayalah, semua orang fikir macam awak untuk first born. ye, risau dan segala galanya la. memang risau, sebab pertama kali. jgn risau, yg kedua mungkin xmerasai sepertinya lagi. sebab busy dgn firstborn yg nak attention smpai xsedar dalam rahim pon ada sorang lagi. enjoy it k. sebab rasa mcm ni sangat special 🥰

Takut juga tp tak la sampai overthink. Nak2 lagi lepas akak2 sy cerita pengalaman bersalin masing2 siap dgn sound effect dia lagi🤣 tp sy kuatkan semangat, awal2 dah berdoa pd Allah & amalkan zikir, senaman yg dpt memudahkan proses bersalin, InshaAllah trust in Allah.