badan jadi gelap semasa mengandung

Hi mummy , nak tanya sy first pregnant 5bulan , kenapa leher ketiak dan paha sy jadi gelap yer ? Sebelum nih tak pun . Adakah akan gelap selama lamanya atau sementara ? Sy pun segan dengan suami dia ada tegur

32 Balas

yup me too tengah mengalaminya, before this tak ada pun. muka, leher and ketiak jadi hitam macam berdaki tapi bukan daki, sebab almost everyday saya scrub and sental. try pakai sabun hilangkan daki and pemutih kulit pun tak jadi apa 🤭 kena sabar jela sebab pembawakan baby. maybe lepas bersalin hilang.

Sama la sy mse mengandungkan anak pertama..abis hitam muka,ketiak,leher. Mak sy ckp org tua dlu2 kata anak ambik seri mak dia tp mmg betul pun..abis seri dia ambik..haha janji bukan benda tak baik..ada yg kata pembawakan masa mengandung. Sis jgn risau,lps bersalin nnt kembali normal..

4y ago

Inshaa allah..fikir yg baik2 je..anak sy lak putih dr sy 😄.. Kadang cakap org tua dulu ni ada yg betul dan ada yg tak betul.

Saya anak pertama jadi mcm tu sebab gdm..lepas bersalin dia hilang,elok habis pantang jadi bersih semua..ni anak ketiga pun gelap jgk tp xde gdm pun..

Saya pakai skincare erase sis. Sepupu jual sy try.. eh ok pulak. Cepat hilang hitam2 tu. Die organik xde chemical lngsung tu berani pakai masa preggy.

4y ago

Sis kalau saya nk order blh....

Saya ketiak jd hitam...suami xtahu dye igt daki...sy ckp ni perubahan hormon sbb preggykan ank awk la nie...lpas bslin pon ambik mase nk hilang

4y ago

Kan sis..huhuhu... skrg dye da tau dye xbrni nk tego..emo bini preggy ni lain mcm🤭🤭

Skjp je tu... Sy msa 18w gtl2 stu bdn thnt mcm da kudis. Mndiiii je sllu.. Sapu krim bli at farmsi... Lma2 ilng nk sebuln lbh ilng... Pembwakkn

4y ago

Skrg dah 33w..... Kulit mcm biasa

Sama mcn sy jga.. Tambah2 dekat nk sampai bulan makin nampak hitam dekat ketiak, tekak, dgn peha.. Lps keluar baby nanti ok la

4y ago

Kena cakap lah dekat suami klu mengandung memang macan tu ada yang hitam ada yang tak hitam

biasalah tu sis .. saya pon mcmtu jugk tpi nk akhir2 preggy ni dah kurang sikit2 ..bawak budak mmg ttb akan jdi mcmtu

Memang macam tu sis sy tgh alami skrg nasib baik suami memahami, tapi kdg² segan jugak nak pakai baju xberkolar...

Itu dikire pembawakan baby sis.. semua org mcm tu... Blm lg nt lps bersalin.. perot pn berkedut.. normal..😉