postdate

Mummy dlm ni ade x yg penah bsalin lmbt dr due? Bpe hari lmbt ye ade resiko pape x? Saya dh lmbt 3 hari xde tnda2 nk besalin pon .. Just sakit ari2 ncm nk piriod je tp x kerap shari dlm 5 6 kali je

17 Balas

Due saya 6/11/19..tapi bersalin 8/11/19 kne serah diri sbb gdm on diet..mase serah diri mmg xde tnda2 langsung nk bersalin..doktor check bukaan pn msih xde bukaan..xde pilihan lain..doktor tlng ceptkn bukaan..dari xde bukaan hingga ad bukaan dlm 3cm..esoknye doktor check bukaan still sama 3 cm..doktor seluk lgi bgi bukaan cpt bukak..alhamdulillah xlama tu bukaan dh 6 cm..start dah 6cm contraction dh makin kerap..pkul 7 sya dibawak ke laboroom dan doktr pecahkn air ketuban dn psg ctg kt prut..pukul 11.15 mlm..alhamdulillah sye selamat bersalin normal..itu mengalaman sye..rse tkut tuk bersalin letak jauh2 dari kotak fikiran sis,fkir yg positif je..jnji bby selamat lahir..sye doakan semoga sis dipermudahkan bersalin..Aamiin..

Expert

Salam sejahtera, untuk makluman pihak puan, tarikh jangkaan kelahiran, atau EDD (Expected Delivery Date) hanyalah tarikh jangkaan dan ibu boleh bersalin lebih lewat atau lebih awal dari tarikh tersebut. Namun begitu, sekiranya terlalu lewat, anda perlu merujuk diri anda ke hospital agar pemantauan dapat dilakukan terhadap anda dan kandungan. Biasanya tarikh EDD adalah pada 9 bulan 7 hari dan kandungan boleh berusia sehingga 10 bulan. Rujuk ke hospital dengan segera sekiranya anda mengalami sebarang kesakitan atau tanda-tanda lain hendak bersalin.

5y ago

Wahh ..bestnya😍😍.. Ada doktor dlm ni ..

Masa anak pertama dulu serah diri juga.. due date 27.10 tapi keluar 5.11 .. doc bagi seminggu masa n try normal tak lepas terus emergency caeser sebab baby besar.. kali ni mengandung kali ke 2 n hari ni due date masih tiada tanda juga.. esok bru jumpa pakar sama ada serah diri terus atau mcm mana. Doakan saya mudah bersalin ye semua.. be positif jee.. asalkan selamat semuanya..amin..

Ank 1st lewat seminggu.. Induce, end up ceaser.. Ank 2nd pon lewat seminggu.. Induce n dh tolk msuk ot nk ceaser, tp alhamdulillah boleh normal.. So, besalin normal dlm ot.. Haha.. Ank 3rd awal 4 hari and alhamdulillah besalin normal.. Ni skrg tgh tunggu ari ank ke 4.. Dan hopefully x lebih due.. Tgh berdoa n pujuk bby bg kerjasama kuaq awal n dipermudahkn semua.. Aminnnn

Anak kedua saya, lambat seminggu dari due date. Biasanya, kali terakhir check up, nurse akan inform... Kalau rasa sakit atau ada tanda-tanda macam turun darah, boleh terus proceed ke hospital. Kalau takde, nurse akan cakap, hari ke-10 dari due date tu, kena pergi hospital walaupun tak sakit, takde tanda nak bersalin.

Saya overdue. Tahun lepas EDD 11/11, kk akan pantau dulu dalam seminggu lepas EDD kalau masih takde tanda. Kemudian dalam tempoh seminggu tu dia akan bagi surat rujuk pakar untuk induce. Saya kena induce 18/11, bersalin 19/11. Itu pengalaman saya lah. 🀭

Saya overdue 1st...due sepatutnya 10/1/19 langsung tiada tanda nak besalin walaupun dibagi 1minggu sebelum serah diri kt hospital, 19/1/19 kena serah diri dan induce...dan bersalin secara czer 21/1/19 sebab baby besar 3.98kg..

Sya lewat 10hri slpas due, doktor ckp lpas due lewat klo tk kluar tnda masuk ubat alhamdulillah tk Lme mlm kluar tnda siang sya besalin, kli ni pretnant tk thu ag hihihi

Saya bersalin anak first ptt due 8/7 tapi sampai 12/7 tak keluar lg. Doc suruh serah diri. 13/7 admit pastu induce. 14/7 baby keluar. In shaa Allah xde pape pun.

Anak pertama sy lahir lewat 6 hari dari tarikh due,kena induce. Anak kedua pun kena induce sbb lewat seminggu..