baby lambat meniarap

baby sy bru msok 5 bulan x pndai meniarap lg tp kepala bdn suma dh keras dh, mngiring suma dh tp kdg2 je dia nk, buat tummy time skjap je lps tu dia sndri yg rebah kan bdn dia kt tilam . ade ke anak mummy sma mcm sy? brpa bulan pling lmbt baby meniarap?

12 Balas

Sy rasa depend anak kot Momi. Setiap baby tak xsama. Anak 1st sy semua lambat. Meniarap 4-5m, gg 10m, berjalan 1y2m. Anak no 2, 2m dah meniarap. 4m dah boleh heret badan. 5m dah merangkak. Skang 7m dah boleh duduk dah, gg lak dah 4 btg. Boleh panjat sofa dah kalau ada bantal kat bawah. So enjoy je moment OK momi. Slalu buat tummy time.. Guna flash card ke kiri ke kanan, biasa baby akan gerak kan badan dia ikut flash card. Kalau dia dah mengiring tu, tolak2 sikit badan dia bantu. Letak dia meniarap Kejap2 sambil pantau. Apa2 pun Momi cool je, jgn banyak fikir Sgt. Sebab semua baby tak sama. Ada lambat ada cepat 😊

Sama je cm anak saya .. tp dia msok 5 bulan terus tergolek2 sbb saya mmg ajar dia dari dia 1 bulan .. ni berat 8 kilo gagah gak laaa anak saya nk golek bdn dia .. kalau diaa tk boleh dia cuba smpai dia golekk kdg2 perhati je .. saya bnyak ajar tummy time dari kecik .. mainan kt dpn diaa .. it normal kak .. lain budak lain tk samaa .. jngn putus asa ..

same la dgn bby sy,nak msuk 5mnth die dpt mngerengkan kple shja,tang bdn die tu die bising entah ape mengomel nak psing kan badan tak lepas,tapi sya selalu ajar die utk die mngereng dn mniarap,mgkn brat nye kot die 4bln 8.5kg.. dlu kakk nye 4bulan dh sedap tdur mngereng😂

9mo ago

ye sma la anak first dlu 4 bulan dh pndai mgensot dh😂 mgkin yg kdua ni lmby sikit

normal je tu, anak saya pun lambat. 6 bulan baru dia meniarap, 7 bulan dia dah duduk. anak saya tak merangkak xtahu lah kenapa, mungkin sebab dia malas. Alih2 9 bulan eh dah boleh berjalan.

Trust your baby.. anak saya pon mase 2 bulan dah mula meniarap lepas tu 5 bulan nie baru dye start meniarap semula.. setiap baby milestone dye berbeza beza ☺️

awak kena rajin bantu baby awak. xpe walapon baby buat sekejap sahaja. awak buat tummy time tu kerap. awak yg kena stimulate sensory baby.

Kena stimulate baby. Buat activity yang akan membuatkan baby tu berpusing sendiri. Kena banyakkan playtime

Normal je sis,ank sye 6 bln bru meniarap pakej duduk sendiri🤭nak msuk 7 bln dia merangkak ..

Xsemua bby sama. Jgn fikir bukan2 je.

Normal awak.. jgn risau tau 😊