postdate

Mummy dlm ni ade x yg penah bsalin lmbt dr due? Bpe hari lmbt ye ade resiko pape x? Saya dh lmbt 3 hari xde tnda2 nk besalin pon .. Just sakit ari2 ncm nk piriod je tp x kerap shari dlm 5 6 kali je

17 Balas
Expert

Salam sejahtera, untuk makluman pihak puan, tarikh jangkaan kelahiran, atau EDD (Expected Delivery Date) hanyalah tarikh jangkaan dan ibu boleh bersalin lebih lewat atau lebih awal dari tarikh tersebut. Namun begitu, sekiranya terlalu lewat, anda perlu merujuk diri anda ke hospital agar pemantauan dapat dilakukan terhadap anda dan kandungan. Biasanya tarikh EDD adalah pada 9 bulan 7 hari dan kandungan boleh berusia sehingga 10 bulan. Rujuk ke hospital dengan segera sekiranya anda mengalami sebarang kesakitan atau tanda-tanda lain hendak bersalin.

5y ago

Wahh ..bestnya😍😍.. Ada doktor dlm ni ..