Supplement for Hb Low problem, any suggestions ?

Hi mumies , bole suggest supplement apa yg bole naik kan hb ? Excet mamariam saya ta bole telan 😅 . Saya da cuba mcm2 dri ubat zincofer ke iberet laatly maltofer . Tetap 10 ke bawah. Stress betol . Saya da stop minum caffein . Saya mkn kerang jambu batu kerap pon still low juga. Apa lagi saya kena buat ? Tolongg mummies dlm ni yg ada solution .

20 Balas

Sis try makan iberet tu dgn air lemon sejuk (no sugar added) (air sejuk coway tu tau) . InshaAllah mesti naik hb sbb kite makan iberet ngan air yg ade vitamin C. Cubalah ☺️ sy masa booking 12.2, bila dah sarat, hb makin turun smpai 10.4 . Sy mintak tukar iberet , sy minum ngan air lemon sejuk , taklama tu bila check hb naik 11.5 . Alhamdulillah🤲🏻🥰

hb saya drop jugak tiba2. tapi bila check balik salah dekat saya. makan ubat tapi xtunggu 2jam terus minum susu.lepastu makan asam.apa saya buat. pagi2 before makan pape saya makan dulu iberet.pukul 8pagi breakfast mcm biasa tapi elak produk tenusu. 2jam selepas itu baru la saya minum susu.makan jambu batu.lastweek check kk hb dah ok dah naik semula

2y ago

Sama dengan sy,slh sy juga minum susu x kna masa,skg tgh usaha naikkan hb,makan zincofer smpi jumpa doc 3/8 ni..hrp naik lah hb sy,dpt bcaan hb 11 pun syukur,bulan ni hb sy drop 10 dr 12.. hrp bulan depan naik balik.risauu..skrg sy cuma minum susu pagi.

Sama la. Smlm scan 10.1, last haritu 10.6. Mcm2 dah makan, meltofer, ganillia, kerang, hati ayam, bayam, buah delima, jus delima tapi hb turun gak. Dr saya dah bagi surat refferal letter untuk refer pakar. Tak tahu kenapa drop, lagipun saya consume juga ubat cair darah aspirin start early pregnant sampai skrg. Tak tahu sbb aspirin ke apa ke. 🥲

sya buka buku pink dlu hb sya low plus tekanan darah tinggi. dr ckp jgn byk berfikir, cuba tenangkan diri & makan yg berkhasiat. makan kuantiti sikit tpi kerap. makan buah2, sayur2an. sya amalkan susu HL dlm kotak tu alhamdulillah hb sya okay smpai skrg. sedap pun sedap.

2y ago

tu maksudnya badan awak tak blh masuk susu tu. klau takleh minum susu HL, blh minum susu wildan atau anmum. jgn lupa makan buah2an segar & air bersih yg ckup.

Kalau kk sni, mula mkn obimin then hb low, pstu tukar zincofer, muntah2, tukar blk ke obimin, skng sy hnya mkn iron tablet 4biji sehari, result tunggu lg 1minggu tgk mau naik ke x, nurse pesan jgn ambik milo teh kopi coklat, mkn jmbu batu amra betik

sy anemia in prgnency.....prgnen 3 orng sblm ni hb cntik..11 lbih ke 12lbih...skrng 10.5...cek up 2mnggu skli..💆🏻...mkn ubat zinkcofer mcm tk brpa ok dh...bulan prtama mkn je ok..skrng rasa nak muntah lpas ambil sblum atau slpas mkn..😖...

Sama lah kita,masuk iberet ni ubat ke3 yg doc tukar,skg sy tgh usahakan dgn makan hati ayam,minggu dpn appointment harap2 ok..hb sy [email protected] sj..bermain dgn angka tu pula sjak preg 4bulan..skg dah 7bulan..

HB sy pun sblm ni 10 sj mom,mkn zincofer pling2 naik smpi 10.8 jak..sy try consume shaklee vitalea+iron plus,syukur HB naik..baru2 ni cek kat kk, naik da dr 10.6 - 11.3

Saya amalkan supplement dari shaklee, awak boleh cuba vitalea (iron tablet) dari shaklee sebab ada pelbagai vitamin dalam tu. InsyaAllah kita cuba ikhtiar ☺️

Saya ank first hb drop trk sgt, mkn maltofer 2 bijik pun still xnaik smpai brsalin.. utk scnd ni saya try mkn new obimin plk alhamdulillah 12 keats xpnh drop..