hb

Momy slain ubt hosptl..ade tak maknan or susu yg bole naikkn hb

40 Balas

Banyak puan. Sayuran hijau cth: bayam, sawi, pak choy. Buah jambu batu, kacang kuda rebus, buah/jus delima. Selain tu, puan elakkan kalau boleh jangan minum tetus caffein (kopi, nescafe,teh ais, milo, any choc drink). Ubatan seperti folic acid dan obimin jangan makan bersama dengan susu (apa2 jenis susu). Sebab dia akan halang fungsi zat besi dari terserap dlm darah. Makan ubat zat besi/folic dgn vit c cthnya buah oren..😊💖 sy minum lazz susu kambing..ok jugak tu.

Jumpa pakar pemakanan semalam, pakar cakap seminggu sekali kena makan makanan tinggi zat besi, contohnya makan kerang 20biji sekurang2 nya. Makan hati ayam, daging merah, ayam, sayur bayam. Lepas tu buah pulak untuk cepatkan penyerapan zat besi; jambu batu, mangga, buah delima, oren. Lepas tu makan vitamin yang kk bagi, minum dengan air jus oren (untuk cepatkan serapan zat besi & bagus jugak untuk hilangkan loya)

Ini lain bdn lain jga cara. Klu sy sng n bajet. -jambu batu -ikan bilis -sayur bayam Sy amalkn msa hb turun bln 8 hrtu.. sbulan sy amalkn smpai bln 10 skrg hb sy mkin naik.. (wlpn dh stop sayur bayam&jambu batu) Klu sis ada minum susu, teruskn sj 😊 skrg sy maintain hb sbb mkn ikan bilis.. mkn pn brp *ekor* ikan bilis.. hehe

5y ago

Ohh okay2 thank you sis 😊

sya bykkan minum susu kotak HL wrna merah yg low fat to... to pun elok ada folic asid.. hb sya dari 13 turun jadi 11.7 , sya selalu mnum HL , n mkn iberet.. Alhamdulillah, mggu lepas last cek hb naik 12.1..

5y ago

masa awal bulan 10, 8/10 hb 11.7.. mggu lepas 24/10 jadi 12.1, to hari last sya amik darah hb...

Mkn kacang kuda..rendam semalaman lepastu rebus letak garam sikit gula sikit ratah mcm tu sesambil tgok tv..sdp..try la..sy 1st time hb turun hritu 10.2 mkn kacang kuda dlm masa 2minggu cek hb naik 12.4

Yg penting skali cut off caffein.. Pastu blh la try mknan @ minuman yg mummy lain suggest. Mcm sy mkn obimin, pati delima fars, buah². Yg tu ckup utk hb sy 13.5 - 14.

Mula2 sy makan obimin & mamariam Tp hb tak naik2. So sy tukar pegi iberet dan d'aura minyak kelapa dara.. Syukur naik 😉😉 ini kebaikkan minyak kelapa dara..

so far sy dah cuba still x jln...sy p beli kat farmasi ubat iberet dah br mkn smgu hb dah cantik... sy mkn mlm sebelum tido bersama air sunquick...

5y ago

dari bape ke bape hb awk dalam masa smnggu tuh?

Try makan kacang kuda. Sy pon hb low. Nurse try mkn kcang kuda. Ada juga tnya2 org . Kacang kuda mmg bagus tuk naikkn hb.Jomla sama2 try..

hb sya 13.+ mase kndugan dh 7 n 8 bulan... paling rendah 10.+... minum susu kambing kampung yg hpa pnyer 0% sugar n xde bau hamis.