scan bayi di kk

hi moms , sy nak bertanya kalau g check perut dekat kk kita kena minta sendiri gambar scan bayi atau dia bg sendiri ??? sy dah 28 weeks tapi scan dye tkbg gambar scan ... btw sy first baby

26 Balas

Biasanya dekat kk diaorg tunjuk saja bila kita ada sesi scan , details baby yg print out . More to kita tahu tumbesaran baby , berat dia . Swasta more to tumbesaran dan pergerakkan baby , apa baby buat , position baby , uri dan air ketuban , jantung baby . Details berat , bentuk badan & etc . Sebab tu 24-28 weeks better gi swasta for details scan jgn tunggu kk , sebab kita nak tengok baby , ada sumbing ka jari cukup atau tak , tempurung kepala okay tak . Waktu 30-34 weeks 5d scan untuk tengok muka baby dgn jelas , confirmation jantina . 35-40 weeks scan biasa nak tau keadaan baby , lebih kurang scan biasa .

2y ago

Yang tu saya tak sure , boleh tanya doktor if masa scan andai kata terjadi mcm ni . Sebab tu penting makan asid folic serta susu . If terskip salah satu takpa . Jangan dua2 skip yer . Semoga baby dalam keadaan baik sihat & selamat .

utk gmbar scan baby di KK..kite xbleh demand utk gmbr scan..doc sendiri akn decide gmbr tu perlu di print or x utk letak dlm bku pink. mcm sy, dh 2 kali scan di KK. 1st scan, doc print kn, tp y 2nd scan, doc print details shj. kalau nk gmbr, better pergi swasta sis 😊 28 weeks, bleh pegi swasta dh utk tgk baby. details scan sis dh buat ke ?

2y ago

Klu kat kk mmg dorg tak bgy lg2 ank first ,klu sy la😁.

1st pregnancy sy 2019, kalau kk memang dia xbg gambar scan. Cuma ada details tulisan je yang dikepilkan pada buku pink.. 2nd pregnancy 2022 ni pun sama walaupun dengan pakar di kk Kalau zaman kakak sy pregnant dulu,sy tgk ada je gambar baby hitam putih dikepilkan pada buku pink walaupun klinik kerajaan.. Better sis g swasta, 28weeks ni dh cun buat details scan..☺️..

Kalau awk around kl/selangor.. Awak follow Sonoworld Suraya di FB.. Dorg ada buat free scan utk ibu² mengandung... Boleh request jugak dapatkan gambar baby.. Sbb dorg buat scan 3d/4d... Saya selalu join program sonoworld tu utk check keadaan baby.. Ni skrg tggu hari nk bersalin dah...

2y ago

Program tu utk pihak sonographer ajar dokter² scan baby... Kira mcm kursus dorang lah.. Dia cuma akan scan saja.. Selain dari scan x ada.. Dia akan info kita ttg air ketuban, kedudukan bayi, jantina pon blh check juga n mcm².. Kalau ada soalan apa² nak tanya boleh je tanya.. Dorg very friendly.. Program tu mmg free.. X perlukan bayar apa²...

Kena try minta sniri sis kalau nak print gambar. Dr KK boleh print gambar kalau mesin scan tu boleh print (ada kertas, ada ink dll). Mcm KK yg sy pegi ni mesin scan nye agak usang dan tak boleh print gambar, so mmg takde gambar melainkan pg klinik swasta.

sy ritu buat rugi je scan. doktor scan tak sampai 2 min dah siap. kata x nampak jantina baby. gambar pun xde. bila kita tya lebih² dia mcm kalut nk cepat. dah la kita ni bayar nk scan tu bukan free. buat rugi duit je.

2y ago

ya klinik swasta.

sepanjang saya mengandung anak pertama,kedua dan sekarang yg ke tiga,lepas scan docter print gambar tu dan letak kat buku pink. saya tak pernah pun mintak.. mungkin tengok KK jugak kot sis...

2y ago

ye betul..kalau KK mmg print hitam putih je. kalau saya nak lebih jelas sy pun pi swasta je..ada yg bewarna 😁

saya daripada ada katung sampai ke baby berbentuk setiap kali scan pasti doktor akan bagi gambar untuk rujukan dan doktor akan tampal dalam buku pink..

depend pada kk dan doc sebenarnya. tapi kalau time tengah scan tu boleh try mintak dengan doc suruh dia print then simpan dalam buku pink.

saya di kk . dua kali scan dua kali jugak dr printkan . sbb nkletak dalam buku pink, nnti balik rumah tngok dari dalam buku pink tu ja laa