Scan baru 6 weeks

Assalamualaikum moms. Kehamilan sy ni kalau ikut period sepatutnya dah 11weeks. Bila saya scan harini nampak 6weeks 1day baru. Moms pernah alami tak? Btw sy irregular period. First scan masa 8 weeks hanya nampak kantung. Second scan 9 weeks nampak samar2. Gambar pertama tu scan 9weeks sebelum ni. Gambar kedua yg harini yg sepatutnya 11weeks kalau ikut period, doc ckp situasi sy ni xleh ikut date period dah. Kena ikut size bby. Alhamdulillah happy nampak progress. Moms ada pengalaman tak?

Scan baru 6 weeks
11 Balas

period dgn cycle period teratur tak ? kalau tak teratur, tak perlu ikut last period. ikut gambar yang kita scan tu sahaja 🤗 sebab saya masa first pregnancy sebelum gugur 2/2/22 tu, saya sepatutnya 12 atau 11w dah, tapi kantung je nampak. doktor pun kata kalau period tak stabil, bgtau doktor. doktor akan tengok minggu dari saiz janin. now sec pregnancy terus okay perjalanan period saya, dalam apps 8w , bila scan 7w1d

2y ago

Kalau xteratur doct akan ikut saiz baby. Sy last period bulan 3. Akhir Bulan 5 scan baby baru 5w. So skang 20w dah 3x due date tu berubah2 😂

Betul la dok cakap tu, Lagi-lagi kalau period x teratur.. Sy yg regular nie pun dok pun ada cakap zaman sekarang nie memang xleh ikut tarikh LMP, kena ikut size baby.. Huhu Tapi syukur alhamdulillah, size & berat baby sy lebih kurang ikut tarikh LMP.. Semoga dipermudahkan

2y ago

sis period teratur ye. sy pon period teratur. tp bile scan semalam sepatutnya 7w tp scan baru 5w. takot semua ada tp dokter ckp normal 😭

sma mcm sy sis... klau jenis period tak teratur mmg akn jdi mcm tu ... sy mula2 buka buku nurse igt da 12 weeks .. rupa nya bru 9 weeks ... smpai due date sy pun da brtukar2 ...😅😅 alhamdulillah skrg da dapt due date yg btul ...

mcm sy sis.repeat scan sbb nk confirm due date.3 tarikh berbeza, nurse kira lain, 1st scan lain, 2nd scan lain.. doktor ambik date 1st scan😅

Normal sis kalau jenis irregular period. Mmg bergantung dgn scan. Kdg tu byk kali redd sbb lg dkt nk due kdg tarikh edd asyik lari sikit la..

Hai sis nk tnya masa sis test upt, line dia samar tak? Sy tnya sbb sis irregular period kn, sekadar nak tau, mnatau dpt rezeki mcm sis jgk☹️

2y ago

Sy saja2 test 1 upt pd hari ke 28 period, xlewat period pun lg sbnrnya masa tu, saja2 nak test, naik 2 line terang. Esoknya sy test lg dgn clearblue dan upt biasa. Hasilnya terang jgk. Alhamdulillah. Masa scan 8weeks sy nangis semalaman sbb doc ckp kemgkinan kndungan xmenjadi sbb scan xnampak lgsung bby. Kantung je nmpk. Scan 9weeks nmpk samar2, scan 11weeks bru nmpk bby yg rupanya baru 6weeks. Hilang lah rasa gundah sy. Sy doakan sis dikurniakn zuriat yg sihat sempurna dan bijak 🤲🏻

sama mcm kes sy..klaw ikut period date lmbt lg due, tp doktor ckp kena ikut scan punya..jd d awalkan semingu pulak😌😌

hi mom's nak tanya..Saya skrg pregnant 5minggu 2 Hari..tapi saya ada sakit macam mensual cramping..yang tu normal keh?

Klu haid xteratur mmng cmtu sis tp xpa tg pnting bby mmbesar dgn jayanya☺️☺️tahniah sis 😍

Sis boleh mintak update x sekarang macam mana dengan kandungan sis?

2y ago

Allah2. Saya doakan sis diberikan rezeki lagi untuk mengandung. Amin2.