Spina bifida .

Hi moms , skrg sy preknen 7w dan sy ada history baby meninggal dalam perut ketika kandungan berusia 29w6d disebabkan spina bifida. Then sy ada terbaca artikel , klu ada history spina bifida , mom kena ambik asid folic up to 5mg . Masa buka buku pink haritu sy ada bawa sekali buku lama yg ada maklumat sejarah kandungan saya . Tp still kk bagi sy new obimin , yg kandungan asid folicnya cuma 1mg sahaja . Adakah ok atau saya kena beli asid folic tambahan dari farmasi? Tqia moms .

Spina bifida .
9 Balas

Boleh puan. saya pun makan obimin pagi. malam sy mkn folic acid appeton punya tu beli kt farmasi. sbb dlm obimin sikit sgt folic acid nya. Lagi satu, kalau nak tambah folic acid boleh minum susu HL, dlm tu tinggi kndungan folic acid.

4y ago

ye puan, tak kisah perisa apa asalkan susu HL. Kalau takleh telan yg ori, boleh cuba perisa coklat atau strawberi. mcm sy, sy suka strawberi. Folic acid appeton sy baca review mmg ramai org ckp bagus dan berkesan :)

Tak silap sy kalau folic acid standalone tu, yg kecik2 dos dia 5mcg. Tp kebanyakkan kk dah tak provide jenis tu. Semua bg obimin. Maybe u boleh beli dekat farmasi.

boleh je sis kita tambah sendiri, kalau kita ambil terlebih pun dia tak ada effect negatif. nak lebih puas hati, boleh ke klinik swasta utk consultation.

Saya kt kk pun nurse bg new obimin dgn asid folic. 2x saya makan.klo boleh acid folic tu jangan skip la makan..penting sangat tu untuk baby dalam perut

Boleh ambil folic acid tambahan. Nanti jumpa doc yang kkia tu, bagitau history. Takut nurse tu terlepas pandang je.

First trimester kena makan cukup folic acid. 5mg. It's ok kalau makan asing

Boleh.. beli folic acid luar.. awal kehamilan folic acid penting

Ni sye dpat dari kkia sis, sye pun history keguguran 2x.

kalau ambik obimin kena ambik folid acid skli ke?