11week da xpayah mkn folic asid???

Sy buka buku minggu lps 11week. Nurse tanya folic asid ade lgi x? Sy ckp da tinggal 3biji je. Pastu nurse ckp da xpayah mkn dah folic asid. Sy blk bwk ubat iron tablet je sbb masa buka buku tu hb 10.7. Xpe ke sy xmkn folic asid? da seminggu ni sy duk risau je.. Ke sy perlu beli di farmasi? skrg da 12week boleh amik obimin ke?

17 Balas

Tak pasti laa kes sis ni , sbb sthu sy asid folik perlu d ambil sepanjang kehamilan .. kalau iron tablet tu pernah laa jd kes nurse xbg sbb bcaan hb dah hmpir darah pekat , klau asid folik ni pelek la jgk knpa nurse xbg dlu ... Kalau sis rsa tak berpuas hati , cba tnya knpa x bg adakah mmg xplu utk sis atau xde stok d kk ke mcm mna .. klau xde stok , senang kita boleh beli sndri drpd mnggung risiko lain kan ..

4y ago

FA 3 bulan sebelum dan 3 bulan selepas pregnant je sis

Waktu jumpe nurss , sis kene byk bertanya , ap2 soalan yg bermain dikepala , sis tanya je .. Sembang2 dgn nurss .. Dgn doktor , klu tnye org lain depa bukn tau pun . Sis kene byk bercakP wktu jmpe nurse .. Klu dh ad ubat KK tk pyah mkn acid folic tkpe , sebb ubat KK tu dh ad smua vitamin termasuk acid folic . Mkn salah satu ajee

4y ago

Tk ape . Kdg sy pun mcm tu .. Taktau mcm2 kan . Firstyme pregnnt .. Mane la tahu sangat .. So Bila dh dekat tarikh ad checkup tu , sy dh ready soalan2 yg kdg kita confuse , taktau .. Nk tnye nurse dgn doktor😂klu tnye org lain ,, susah ..

Mkn obimin je sis. Sy dulu pun macam tu. Nurse cakap xperlu makan FA. Dalam iron tablet tu dah lengkap untuk keadaan sis. Lepas ni kalau dapat ubat, ada apa2 kemusykilan terus je tanya nurse or phamacist tu ye 🙂

kenapa la berat mukut nk bertanya kite pun nurse bg obimin kite tnya x perlu asid folid ke nurse kata dlm obimin dah cukup lengkap termasuk obimin.. lenkali tnya je kt nurse klau x pasti ape2

4y ago

utk pengetahuan awk, sy tanya nurse tu bkn sy xtanya. Cuma nurse ckp da 3bulan xperlu dah mkn folic asid. Stahu sy folic asid tu penting utk ibu2 mengandung. Sy hanya musykil sbb tu sy tanya ibu2 yg berpengalaman dlm ni.

Acid folic ni sebetul2nya kena makan masa 3bulan sebelum pregnant and 3bulan after pregnant. Lepas tu dos dh kurang pun takpe dah. Dalam iron tablet tu rasa ada jugak folic acidnya

Memandangkn sis hb low better makan iberet terus . Sbb dlm obimin iron zink kurang . Mula2 sy mkn obimin lpas check up hb turun , sy tukar mkn iberet

vit y nurse bagi tu dah lengkap semua . habiskan jelah dulu kang membazir pulak ,3 biji lagipun . pastu makan y nurse bagi tu . halah halah

klau nurse xbgi asid folic pun xpe...sis blh ambk obimin lgi bgus sis...obimin nie dh complete dgn vitamin smua...jgn rsau...

biasa dorang akn bagi ape yg kita perlu.. kadang ubat dlm tambah darah tu dah ade tu semua..

11 week kena amek folic asid,untuk pertumbuhan organ bby dlm kndungan