Gatal2 di bulu ari2

Hi mommy2 semua.. saya nak tanya la.. ni merupakan 1st pregnant saya.. masa dara normal kalau bahagian bawah apabila lembap akan gatal2 di bahagian bulu ari2.. saya pakai panty liner kalau tidak pakai nanti akan kerap tukar seluar dalam sebab sentiasa akan ada tompok kuning mcm air kencing sedangkan saya tidak rasa untuk buang air kecil.. dan saya lihat sejak saya pregnant ni bulu ari2 sentiasa tumbuh sebab setiap hari saya cukur bulu ari2 tu.. kalau panjang sedikit saya rasa mula gatal2 keluar ditambahkan lagi lembap.. saya tak tahu nak buat macam mana just saya sapu bedak merah dikeliling miss V sahaja untuk surutkan gatal2 tu.. mcm mana ye.. rasa seksa bila gatal2 tapi bila dah garu luka plk ?

5 Balas

Jangan pakai produk pelik2 ye.. cukup cuci dgn air bersih atau air suam & boleh juga nak campur dgn garam sikit.. Klau gatal mcm tu elok dicukur je, pergi klinik kena bagitau nurse/doctor bab tu..nanti dorang bagi ubat. 1 lagi tengok jenis seluar dalam jugak, jgn guna yg tak serap air..

Kalau ad bulu beter sis cukur,,, sb klu ad bulu memg senang kene gatal2 bakteria kat situ

Ada keputihan kot. Better refer dgn doc. Takut nanti infection kalau asyik gatal2.

Refer dokt..takut ad jangkitan

Better refer dr..