Minum air gula

Mommy2 semua kena minum air gula masa brp week? Ptg tadi appt kk tanya nurse bila kena minum air gula. Dia tanya brp week dah skrg. Terus bising nurse tu patutnya minum masa 13w, skrg dah 23w😅 Ada tips apa2 tak nak minum air gula nanti? Manis teruk sampai nak muntah ke ok je?

42 Balas

minum air gula ni tengok umur kehamilan, dan risiko2 ibu. Seingat saya ibu hamil berumur 25 tahun ke atas dah kna minum air gula utk test. Nanti saya tengok balik bacaan tu. mcm sy minggu ke 8 dh kna test minum air gula sbb sy umur dah banyak -41 tahun & 1 st pregnancy. memang gol. berisiko mengandung. Sy baca artikel2 tips minum air gula ni sblm tarikh appointment dan tanya adik beradik. Ibu hamil di klinik pun bg tips yg sama. minum sekali nafas, laju ikut mampu. jngn minum seteguk rehat , tunggu.. minum. jngn buat mcm tu. minum masa air tu masih panas suam. Alhamdulillah ok je w. pun sy bukan seorang yg mkn manis2.

Sminggu sblm sis mnum amalkan lemon suam tanpa gula , mnum air masak byk2 , pstu shari sblm tu cuba mnum air barli kosong tnpa gula . Pstu puasa start 10mlm . InshaAllah result ok . Sy buat cmtu . Sblm mnum 3.8 . Lps mnum 5.3 .. sy kena mnum 28w sbb umur 25 ke atas . Fmily takda sejarah kencing manis .. tapi sy suka mnum manis2 😅😅alhamdulillah tak sangkut . Yg penting sis jgn baca berita negatif psl air gula . Bgi sy air gula tu boleh ditelan dan takda la tak sesedap org ckp . Sblm mnum mmg sy dah mindset air gula xsdp . Bila mnum rasa mcm takda la mcm org duk ckp2 tu😅😅yg penting betulkan mindset tau❤️gudluck

dulu saya minum air gula sebab BMI 27 ngam². bawah 27 takyh minum. Lepastu kluarga ada sejarah kencing manis. So kene minum. Masa anak first saya ingt manis lawan manis. Sebelum puasa saya sental bnde manis kaw². Konon nnt mnum tak rasa sgt ah. Sekali muntah. 1st minum air gula. Second time cuba minum air masak sebanyak boleh. alhamdulillah boleh habis 1 gelas. Then mindset kne kuat. Jangan pikir nak muntah aoa smua. Pikir baby. Ni masuk anak kedua. 3 kali kene minum. Alhamdlillah smua okay. Tkde muntah apa. Cuba la tips saya. Lepas minum air gula sementara nak tunggu tu. Layan movie heheheh. So takde terpikir sgt.

sy ank ptma bkn skali tp 3kali nk dkt bsalin pun still mnm juga sbb brt naik mula² mnm sbb ank ptma rsanya mnum skali teguk lps tu ddk diam² jgn nnyk gerak smggu sblm mnm sy amlkn mkan minum air jambu batu rebus results pun oky xsngkut tp jga juga mkan elak mkan mnis la klau 3kali minum 3kali tu la results xda mslh even brt bnyk naik 😂😂 hadap je la yg pting fkr baby dlm perut n Kita je at least sangkut Kita tahu apa nak buat kn.. kalau tnya ada prsa or ori better ori snng skit nk telan dpd prsa Oren 😂 nie baby ke 2 xtahu la bila nk hadap bnda tu lgi xblh nk elak msti jumpa balik 🥴🥴🥴

Sya 13week dh start minum air gula, kedua kli minum air gula msa 32week,ikutkn 20lbih week minum air gula ke seconds tpi di sebab kn lock down kpg kena tangguh, dua kli je minum, result smua cantik, ada orng klau takda msalh dia tk ambik air gula mcam kakak sya, tips nak minum air gula Bgi tak muntah tu, trus teguk skli je minum, jngan slow² lpas tu biar skjap, muntah jdinya nnti,first time tu sya mcam tu hmpir termuntah, skli yng seconds sekli teguk je, dh hbis tu rsa mcam kena korek je kerongkong mnis sngat😂

sy kali ptama 21w..kali ke2 27w minum air gula. tu pun da lewat..misi ckp minum air gula seblm 28w..hehe alhamdulillah dua2 results ok..sy masa mula2 minum dgr org ckp minum tanpa henti..tp xboleh sbb air gula sejuk sgt smpai ke tekak..haha jd sy minum sikit2 jea..lps minum sapu minyak cap kapak..alhamdulillah xrasa nk muntah pun..berbanding masa kali pertama tu sbb xtau..huhu

Sy minum time 13 week. Leps minum terus muntah 🤣 tapi tak muntah depan dia. Dah habis minum kene tunggu 2 jam. Time tu lah muntah semua 😆 dia punya loya tu jangan cakap lah. Ibarat minum air kosong letak 7 sudu gula 🤢 manis dia tu jangan cakap lah 😩 yg tak biasa minum manis baru minum seteguk dah rasa loya

3y ago

Sama lah dengan saya,dah nak habis masa 2 jam tulah dia dia muntah,repeat minum air gula nasib baik tak muntah🤣

Alhamdulillah berjaya minum air gula harini. Awal2 minum laju je teguk habis separuh cawan sbb haus. Haha. Lepas tu sambung minum, kali ketiga teguk dah loya 😂 Syukur berjaya jgk habis tanpa muntah. Lepas minum rasa pening2 kepala sikit. Nt kena minum lg skali sbb ada family history kencing manis huhu 😢

3y ago

betul. sy mse mngndung tahun lepas , kena minum even umur 22 tahun. sebab ad parents kencing manis. jd sy kne turut mnum air gula. tips dr sy, jangan minum laju2 tanpa henti ,mmng akn loya. klau blh teguk tiga kali dan perlahan. jgn fkir loya ,nk muntah, janga pandang kwn yg sme join mnum air gula,bygkn air sedap mase mnum air gula, dn mnumla air gula utk lindungi anak yg sedang kita kandung.

Baru minum last week 12w. Masa minum ok je boleh telan. Jangan sumbat terus minum slow2 je take yr time. Lepas minum kena tahan daripada muntah dalam 2 jam+. Kalau muntah kena repeat ya minum next check up😆

Kalau umur bawah 25 dan takde risiko apa2, biasanya tak perlu minum. Umur 26 dan ke atas kena minum ikut situasi kandungan. Mcm sy, takde risiko apa2, berat pun ok, 26-27 weeks baru minum air gula.