Diabetes

Mommy2 sekalian.. Sy ada kencing manis lh.. Apa yg ptt sy bt.. Bkn kencing manis masa mengandung tp mmg kencing manis sblm mengandung dan sy bru dpt tau yg sy ni kencing manis.. Apa yg ptt sy bt.. Dgr doktor ckp takut ada apa2 dgn kandungan sy.. Bt sy makin takut dan risau.. ? .. Dh lh kandungan sy bru 14 minggu ..sy takut ada apa2 ..tp still berharap ke arah positif utk baby.. Sedih jg..

5 Balas

rilek je sis tu hanya hormon kita semasa mngandung je ,.pastikan jaga makan terutama bila cek bsp tu kalau tggi bacaan smpai 2 x awak kena cucuk insulin tau.. better jaga makan je sy pun kencing manis juga tp sy just jaga pemakanan semasa ambik bsp tu je hari lain sy jaga juga tp berpada2 lah bila makan nasi sayur2 kena banyak makan

Fkir positif jak sis insyallah semuaNya akan ok sy pun on insulin masa pregg sbb gula tinggi kurangkan makan nasi,mee sm roti selain kurangkan benda2 manis ada yg cakap blend peria katak + epal hjau utk turunkan paras gula.. Bagi sy kawal je mkn blh je mkn apa klu nk tp dlm kuantiti yg skit la..

5y ago

Tq sgt.. Sy dh ubah pola pemakan sejak minggu ni.. Sy akn cuba utk bertahan utk baby sy.. Tq sgt tau

InsyaAllah, jaga makan dan ikot apa yg dokyor cakap tauu. Semoga semua urusan awak dan baby dipermudahkan. 😘

Jaga pemakanan, jgn tipu masa buat bsp. Follow doctors advise. Harap kandungan puan sihat sampai lahir.

Takpe.. makan kena jaga. Sy pjn kencing manis masa hamil. Skrg dah ok.