Nak tanya nak tanya

Sy nk bertnye, sy seorg ibu yg mempunyai kencing manis ketika hamil ank prtama.. sy merancang utk hamil lg pd tahun ini kerana ank sy skrg sudah berusia 4thn.. sy risau sekiranya sy hamil sy ada kencing manis lg kerana sy check bacaan gula sy skrg 6.3..sekiranya sy mengandung bacaan itu dikira tinggi dan mesti kne bawah 5.3.. soalan sy,bolehkah sy mkn ubt kencing manis yg di jual di farmasi utk stabilkn bacaan gula dlm drah sy ni dan bru sy blh merancang utk hamil lg bg mengelak sy trkena kencing manis spt hamil ank pertama dlu?

7 Balas

xperlu. awk bukan ade kencing manis pon yg nk mkn ubat kencing manis tu. gdm tu normal je. xde yg perlu risau kan. control mkn, control mkn manis, control berat. and x perlu buat bsp for now. jgn buat benda yg bukan keperluan utk awk. ramai je ibu2 gdm. xperlu nak stress ke down ke buntu ke sedih ke. just enjoy pregnancy journey. bila u decide utk pregnant and u perlu sedia utk terima mcm2 implication. xperlu lah sampai rasa xde hari esok dah bila kena gdm ni. ape yg u perlu buat sekarang, krg kan berat bdn. control mkn. pegi exercise. amalkan gaya hidup sihat. tapii u kena ingat ramai je org bmi normal yg ade gdm and org bmi obese xde gdm.

1y ago

setuju. sy anak pertama dan kedua ada gdm. lepas beranak terus normal bacaan gula. kena jaga pemakanan. alhamdulillah dua2 ok

6.3 tu kalau bacaan pg dah pre-diabetes. bacaan utk org mengandung & org normal berlainan. nama pun GDM (Gestational - mengandung/pregnant). org biasa dia panggil DM (Diabetes Mellitus - kencing manis). bacaan gula dlm darah boleh dikawal, mula jaga makan dari sekarang. kurangkan manis, kurangkan karbo, bersenam. senang kata amal gaya hidup sihat. Insha’Allah tak sangkut gdm nanti. sbb ubat kencing manis tu ubat kawalan, kalau awk main beli/main makan, boleh kena hypo & jadi yg tak diingini nanti. & kalau nanti pregnant kena gdm pun, no worries. just ikut nasihat doktor & buat betul2 on diet tu.

bacaan normal dan ibu mengandung tak sama.. boleh dh start control pemakanan. DSSS (diet suku-suku separuh) pun dah okey, satu lg LCNS (Low crab no sugar) ni ssuai utk yg mmg ada kencing manis dah.. 1 benda yg org slalu abaikan ialah senaman. rajin2 la p senaman. buat kerja rumah bukan senaman yaaa...

biasa nya kencing manis waktu pregnant sja lepas dah beranak akan normal balik... tapi juga kena jaga sb takut jadi kencing manis yg mcm org ramai.. sy 3 org anak ada kencing manis.. tapi bila lps beranak back to normal je.. apa² pun kawal pemakanan lah.. mungkin itu dpt membantu..

Hi, Awak memang sedia ada kencing manis atau GDM?

1y ago

Kalau macam tu tak boleh, ubat kencing manis ni terkawal. Awak bukan penghidap diabetes. Awak dah boleh mula membaca pasal GDM.

awk mmg ade gdm atau Mase hamil je ade gdm

kalau xde kencing manis,xde apa