kencing manis

Bagaimana utk mengawal kencing manis..sy dh Mula mkn ubat kencing manis Masa kandungan 16mggu...umur Saya 40taun..ni kandungan sy yg ke 4..adakah umur penyebab sy menghidapi kencing manis. ..adakah merbahaya kpd sy Dan kandungan sy?

1 Balas

kencing manis memang bahaya untuk ibu dan anak. mengawal kencing manis dengan amalkan diet seperti kurangkan karbohidrat seperti nasi, kentang, karot, brokoli dan tepung. minum dan makan tanpa gula. susu pekat semua takleh. kencing manis semasa hamil tak memilih org. kadang sebab pemakanan kita sebelum ni. faktor usia tu mungkin sebab kadar metabolism kita dah berubah. saya usia 28 hamil dan ada kencing manis. puan jangan risau. sentiasa ikut nasihat doktor.