kencing manis semasa mengandung

sy bru dpt thu ad kencing manis semasa hamil....runsing bimbang ?????

14 Balas

Jaga makan sis. Insya Allah. After bersalin nanti, amalkan pemakanan yg sihat ok. After bersalin biasanya kencing manis tu akan hilang but you will get it again in the future. For now ikut nasihat doktor/nurse. Control your diet, for the sake of baby. May Allah ease everything sis. ❤️

sya hamil 5 bln bru dtect kncing mnis jgak.. tp x tggi cma dr sllu pntau sya stiap mggu dr jmpa sya nk tau gula sya naik ke x..kna jga mkn je sis.sya amalkan mkn oat dn mnum susu dutch lady je..lbih mkn syur dn buah .jgan mkn yg brgula tau..☺️

Sama.. sy baru discaj wad selama 6hari admit.. skang alhamdulillah gula terkawal.. sila jaga makan sis, kalau boleh gula tambahan jangan ambil, nasi pon kena small portion jangan banyak2.. nasi dan gula penyumbang besar kepada kencing manis

utk rujukn sis...sy pon mengalami nye. sy dpt tau masa tu usia kandungan dh 7bln. skg gdm on diet. dh 3x ulang alik KK buat bsp. hrni pon buat bsp alhamdulillah result takat ni ok je. dlm kawalan. sis jgn stress².. #35week

Jangan stres cuma ikut nasihat dr/dietitian utk jaga makan atau cucuk insulin ikut dos/waktu. Saya pun gdm tp on on diet control. Alhamdulillah lepas bersalin, minum balik air gula bacaan normal.

Hi sis...saya pun ada kencing manis semasa mengandung...jgn stress sangat....minum air masak byk2...makan apple hijau...jaga pemakanan...jgn terlalu ambil manis...

Me too. Skrg pon msh rsau setiap kali nk buat bsp terutama nk ambil bacaan waktu pagi. Serba salah dibuatnya nk mkn.

Sama laaa... Dapat tahu gdm juga.. Skrg daa masuk 8bulan... Harap lepas bersalin hilang laaa

Jaga makan je skrg sis.. nasi mkn suku pinggan.. lebihkan sayur hijau n buah2.. sy pn gdm..

Cubaaa... Boleh kurang kan gula, mungkin kencing manis pun akan berkurang