sembelit ketika hamil

hi mommy semua... sy mengandung 9w .. tapi mada masalah sembelit.. macam mna mommy lain atasi ye... mintak tips sbb ini bby sulung😊

15 Balas

sy banyakkan ambil buah & sayur.. utk bg lawas. ada cadang ambil ubat lawas kat farmasi cuma sy jenis tak suka makan ubat 😅. lgipun tak brani ambil selain vitamin/supplement yg doktor bg utk sepanjang hamil.

Saya dapat ubat Lactulose dari klinik. Ubat ni untuk cairkan najis. Tapi doktor pesan jangan bergantung sgt pada ubat. Banyakkan minum air n makan buah sayuran yang banyak serat. Contoh buah naga/buah betik

sembelit la pling sengsara Masa pregnant..😅 mkn ke cucuk ke apa pun takt nak buat,takt kesan kat Bby.. Saya elakkn dgn mkn syur daun hijau dgn buah2an..kalo nak mkn ubt ,kena bgtau doc

Minum byk air kosong. Lepastu makan/minum sumber mknn yg ada probiotik. Mkn buah2 byk. Sblm buang air, buang streching perut dulu. InshaAllah tak teran mana dah. That's me la 😂

sy trimister 3 da 38minggu..sembelit dan buasir..ada apa2 cara x utk bagi lawas ..da bagitw nurse..nurse suruh makan sayur dan minum air ja..semua tu da buat tp still sembelit

2y ago

beli ubat cair najis je kat farmasi ada jual

Kene pastikan makan buah banyak, makan sayur banyak.. snacking dragonfruit.. kalau tak jalan jugak.. kene ambik lactulose.. ambik ikut advise doktor..

Saya dlu pernah kena sembelit jugak, masa checkup bgtau nurse, nurse terus tukar ubat yg bersesuaian..banyakkan minum air, makan sayur-sayuran..

sembelit tu simptom biasa kehamilan. Setuju dgn komen2 yg lain. Selain tu, bersenam ringan: berjalan 15mnt - 30 mnt

Cara mengatasinya dgn minum air banyak dan makan buah dan makan syur hijau. Dlm sehari kena ada hidangan sayuran hijau.

sy minum anmum meterna. confirm lepas minum, cari toilet... mmg jarang sgt sembelit lepas minum anmum materna