Beta Talasemia

Hi mommy to be Nak tanya ada tak kat sini pembawa talasemia? Nak tahu macam mana cara untuk naik kan hb.. Sebab saya makan macam macam dah tapi hb saya setiap 2minggu turun.. Tak pernah naik.. Please tolong share cara cara atau pemakanan untuk naik hb bagi org penhidap talasemia ni

8 Balas

Sy pembawa beta telesimia. Jangan risau sis. Doc kata kalau atas 9 ok lagi untuk kita telesimia. Sy dari sekolah mmg HB 9 je. Macam² makan ubat & makan makanan yg orang suggest,tetap sama. Alhamdulillah sejak pregnant 7 bulan HB naik 10. 5 je sampai skrg 9 bulan masih 10.5. Just makan ubat yg KKIA bagi iron tablet je. Doc kata ok je HB untuk org pembawa telesimia. Cuma jangan bawah 8 je ☺

3y ago

boleh tahu berapa biji iron makan dengan ubat apa sekali ? boleh kekal hb 10keatas..

Sy pon pembawa thalesemia , hb pon around 10.0 hingga 10.9 . Nurse ada ckp yg xberdaya dh sbb sy ada thalesemia n anemia . Kira level selamat la tu hb tahap tu . Nurse mntak klau boleh dkt² nak bersalin ni , klau blh hb 11 ke atas , bru lega sikit . Mummy² yg ada msalah anemia n thalesemia , kemungkinan bersalin awal dr due tu tinggi .

3y ago

boleh tahu suka makan apa bila mengandung?sebab hb sy xpernah lebih 10guna cara makan... BILa masuk darah baru dpt 10.1

Saya pembawa Thalasemia. Rasanya, sebagai pembawa mmg mcm ni kot. Kalau saya jap naek jap turun. Tapi turun tak teruk sangat. 10.8 cmtu je. Hanya sekali dua. Selebihnya bacaan cantik kadang dapat 12.8 cmtu. Doc tak marah sbb carrier mmg mcm ni. Hb turun naek. X ada apa saya amalkan mahupun hindarkan. Mkn pun merapu. 😂

5y ago

Try la makanan yg dpt tambah darah. Mkn daging, hati ayam, kerang, dan jus2, buah2an. Cuba try. Pil tmbh darah mkn dgn btl tak? Elakkan pengambilan kaffien.

Saya bukan pembawa thallasemia. Tapi masa mengandung anak pertama bacaan hb selalunya 10 ke bawah. 2nd trimester drop 7.2. Memang masa tu doc bagi perhatian pd saya sbb hb rendh sgt. Ujian darah dibuat utk tentukan saya pembawa thallasemia atau tak. Tp negatif result. Jd doc assume je saya ada anemia.

Sye juga pembawa gen thalesemia. Masa mula2 bukak buku pink pun bacaan hb 11 sipi2 je 😂 tpi sye mmg amalkan minum pati delima setiap pagi sebelum tido. And banyakkan makan jambu batu juga sis. In shaa allah membantu.

3y ago

boleh tahu pati delima yg mana x?

Amalkan makan sayur bayam dan daging insyallah naik hb tu balik

Cuba minum jus buah delima yang segar.

Try mkn buah delima..sy mkn hb ok

4y ago

InysAllah..tq .