Tips bawa baby berjalan

Mommy mommy sekalian boleh tak share tips macam mana nak bawa baby keluar ke shopping/ klinik/ pergi makan tanpa baby meragam? Baby saya 3m11d sentiasa meragam bila bawa keluar ?

16 Balas

Saya pun ada masalah bby meragam masa dia 2bulan.. Mmg tdak boleh bawa kluar..🤣 skg khadeeja 3bulan+ alhamdulillah boleh sda bawa jln2.. 1st step.. kmi biasakan khadeeja dduk dlm carseat.. Klu nangis.. Distract sehabis mungkin dgn mainan atau apa2 cara skli pun.. 2nd step.. Jgn kacau masa baby tidur klu kacau dia mmg akn cranky the whole time.. Cth, plan jln jam11.. baby tdur jm9.30-10am.. 10am bby bgun jgn biar baby tdur lg... korg kena siap2 awal... siapkn brg2 baby smua and yall pnya brg utk bwa jln.. Bila baby dah bgun jgn lg bg tdur smpai korg jln..Klu dia blm mnyusu sblm tdur bg dlu susu lepas tdur.. sblm jln bg mnyusu dlu drmh..

5y ago

Tq sis for the tips. Nanti sy cuba 🥰

bila bawa anak kluar ke shopping ke klinik, saya mmg menyusukan anak sambil jalan or bila kat tempat awam kedai makan ke mmg tgh makan sambil nyusukan anak, saya pakai baju yg boleh menyusu cth zip ke butang kat tgh yg boleh buka sampai ke dada untuk mudah menyusu dan kain untuk tutup dada untuk menyusu, ada jual.. Saya lupa namanya, boleh cari di shopee or tempat jual barangan baby. anak saya lelaki, mmg kuat menyusu. So, mmg struggle sikit la, dari dengar dia melalak nak cari tempat menyusu lagi tgh best shopping tetiba merenggek.. Aduhh spoil.. 😂

5y ago

Ya, benar tu sis, da rasa mcm memberat kat lengan tu nampak dia tido, letak je dalam stoller. Alhamdulillah, mcm tu la saya buat . 🤗🤗

Saya dlu pernah bawa sekali baby 3 bulan keluar jalan masa balik kampung suami. Pegi shopping masa tu. Meragam ya Allah. Nak bagi susu masa tu xda tmpat yg selesa. Terus masuk kereta then bawa balik. Lps tu xda dah saya bawa jalan2. Kecuali pegi klinik. Masa umur 7 bulan baru kerap bawa jalan. Tahannya saya duk rumah jer. 😆 #anakpertama

5y ago

Saya rasa pun macam tu. Saya serik nak bawa dia jalan jalan lagi. Masih kecik lagi. Tapi curious dengan orang yang anaknya 1 bulan dah bawa sana sini. Anak ragamnya lain lain kan? 😆

normal sis..mmg baby umr tu nk nangis je..nanti dh 5 bln dia dh ad prasaan lg laa..nsiht sy jgn biarkn baby nangis..nnti dia akn igt tu cara nk komunikasi dgn mak dia.bila nangis mak dtg..so sis akn stress..sy biasanya bawa lada hitam ltak dlm kain lampin ank..xbkak pn..smpai skrg ank dh 6 bln..slalu bwk ksana sini..

5y ago

lada hitam y di ruqyah..salah satu bnd y ditakuti o kaum jin..blh amalkn..cuma jaga niat,.klau bawa y xruqyah xyah la bawak..😂😂

Banyakkan interaksi dgn baby. Borak2 dgn dia slalu mcm borak dgn kanak². Biasakan baby dgr suara kita dan tahu kita sentiasa ada dgn dia. Sebelum keluar pastikan baby selesa (tmpt duduk, pakaian, perut kenyang). InshaAllah lama2 nnt baby tenang je kat mana2.

Besides taking into account baby's sleep routines, typical feeding times and their sensitivity to allergies and irritants, just gotta keep them engaged as much as possible. Talk to them, show them new things, get them to explore as well. Hope this helps! 🙂

normal sis, sbb persekitaran baru, baby rase insecure.. pkikn baby pkian yg selesa,, bwk mainan yg dia suka,, pastikan dia cukup tdo sblm keluar sbb umur ni baby Masih byk tdo.. insyaallah dh keluar berapa Kali dia akan ok

Mmng ssh bawa baby jln2 apa lg yg 1 ke 6 bulan sis.. Sy tggl d rmh ja x p mn2 kcuali klinik smpai baby 6 bulan br start bawa jln2 tu pun msti brteman lau sndri meroyan la sy jwb nya stress

5y ago

Betul. Saya memang jarang keluar. Biasa pergi klinik pun dia dah nangis sebab tunggu giliran lambat dia dah tak selesa 😰

Bru knl dgn suasana kot. Tu yg dy asik meragam je. Cube la bli audelianaturals.. On9 ade or kdai baby pon ade jual. Tpi xsmua tmpt la. Feedback rmai yg bg kesan positif.

Baby ni kalau menangis, tak lapar, dia berak. Kalau tak berak, dia kembung. Kalau tak kembung, dia nak tidur. Baby kecik lagi tu, patutnya memang tidur je keje nya.

5y ago

Baby boy saya agak cranky sampai sekarang dah 2+ tahun. Sampai sekarang tak tahu apa yang tak kena. Masa baby stress betul nak jaga. Harap puan bersabarlah. Sekejap je ni, nanti kita rindu pula kan.