She Ayang, Malaysia

Ibu anak 3

About She Ayang

Rambut gugur
Bagaimana nak atasi masalah rambut gugur ni. Satu hari segumpal rambut. Ini masalah hormon ke apa ye? Baby baru 5 bulan.
Doc ckp xde solution utk atasi 100%. Postpartum hair loss mmg normal. Nanti baby dah 6 bulan ok la tu insyaAllah.. Baby sy dah 4 bulan & rmbut gugur dah kurang skrg ni. Just sikat pagi n malam pastu g
..more
Tidur meniarap
Baby 5 bulan suka sangat tidur meniarap. Bila betulkan ke posisi terlentang, kejap lepas tu dah meniarap balik. Risau sangat takut tak sedar dia meniarap. Ada tips ke untuk elakkan baby tidur meniara
..read
VIP Member
Sendal bntal tepi dia sis.bhya tido mniarap. Boleh lemas klau kita xprasan.. jauhkan selimut dri dia. Pkaikan dia bju n sluar pnjg klau tkut sejuk tdo mlm.
Intermittent Fasting
Ada tak mommies yang buat IF, tapi susu still banyak? Mohon tunjuk ajar. ☺️
VIP Member
syoknya kalau buat IF susu still meriah!
Mandi laut
Boleh ke baby 4 bulan kena air laut?
Bagi sy tak sesuai sbb kecil lagi. Takut naik ruam merah2. Sbb kita tak tahu. Air laut bukannya bersih. Tak tahu kuman2 dlm air. Nti jadi lain pula. Jika main pasir bg sy tak apa lah.
Puting Botol Susu
Baby Maisarah dah nak masuk 3 bulan tapi still taknak minum pakai botol. Taktau dah botol apa yang sesuai. Takut berat dia tak naik je ni. Baby anda pakai botol susu brand apa?
sama kes mcm bby sy.. staff kdai anakku suggest brand MAM.. alhamdulillah, first time cube, anak terus membotol.. tk ingat kat tek mami dia dah.. huhu.. try la MAM.. mane tau serasi mcm bby sy.. btol
..more
My baby pakai Avent Natural..dia punya syok smpi breast mama pun xbpe nk layan..haha..botol kn laju..usaha dia nk suck tu kurang..lagipun bby boy kuat nyusu..
Sis Cuba try tommee tippie.. Baby I breastfeed, he love tomee tippie so much. Teats look alike mother nipple
Pengalaman sy baby serasi dgn puting mam, pigeon.. Lembik & leper..
baby saya pakai avent. saya ajar dia masa dalam pantang
Suntikan Perancang Kehamilan
Saya ambil suntikan depo pada 21/5 yang lepas. Seminggu kemudian, ada darah turun selama 2 minggu. Saya assume itu period walaupun kuantiti tak banyak. Ada tak yang ambil suntikan depo dan apa kesan
..read
saya nak tanya.. period saya sejak 2,3 bulan ni hanya datang 2 hari je.. lepas tu period saya selalu datang seminggu lebih awal dari tarikh period saya.. kenapa ye?
makna klu period xteratur tu sis...depo tu xsesuai ngn bdan sis...
Iya. Sama la. Memang nurse cakap tu period. Lama, dan sikit sikit je darahnya. Huhu
Sy amik suntikan depo ok. Period pun jadi regular. Selera makan normal & kulit pun elok. Cuma masa mula2 amik suntikan period kejap ada kejap xde dlm sebulan. Lepas tu dah ok.
Suntikan depo mmg akan ganggu period.. sy dulu amik sebulan je dtg period.. lepas tu almost 3 tahun sy baru stop amik suntikan.. 3/4 bulan jugak perlukan masa nk regularkan balik period...
Confinement Food
Day 7 dah boleh makan ayam tak? To be specific, ayam KFC. 😂
Boleh je deq.. Buang kulitnya... Kalau x de allergy pada ayam.. Jahitan pn 7hari tu dh kering kan... Akk makan jer ayam sup, rendang, dll mil buatkan mcm x pantang lak menunya sedap2..
Hahah . depend pada orang act . ada yang jenis makan ayam gatal , ada yang tak . ayam kfc for 7day tak boleh lagi kot . sbb bergoreng and telur . takut tempat jahitan still belum sembuh😅 . try ayam h
..more
Family planning
Which family planning method will you choose after delivered? I am considering pills, but some said it will gain our weights. Is that true?
injection jew la...
im using natural method n condom. sbb taknak hormon terganggu.
Ikut pada discipline dri jgk.. Kalau discipline mkn ubat elok makan ubat sbb kalau x serasi boleh tukar ubat jenis lain.. Kalau pkai alat atau yg lain tu bnyk jgk risiko.. Tengok org...
i am inserted iucd
depends with antibody.. some people use it so thin... and maintain the weight..
Hospital of your choice
Which hospital you plan to deliver your baby? I plan to deliver at Hospital Tuanku Jaafar Seremban but then have to deliver at Hospital Melaka.
Plan nak ke hospital tun aminah johor. Ok tak hospital tu? Sbb first baby.
HTJ pun oke. Nurse n doc semua ok n baik. Dorang bukakan kita surah utk menenangkan hati. Tp sya dpat pngalaman sekejap shja kat LR. Pkul 930 masok LR kol 1130 tolak masok OT.
Alhamdulillah, hospital melaka best. Dapat doktor baik, nurse pun baik, senang kata semua staff dalam dewan bersalin tu baik2 belaka❤️ Insha allah, semoga dipermudahkan nanti.
mana mana pun okay. banyak banyak doa dipermudahkan. me myself risau nak deliver kat hospital shah alam sebab orang selalu cakap situ sesak, but then alhamdulilah everything went smooth there for me,
..more
X kesah hospital mana pon deq..doa yg baik2.. Ya.. Yg penting ibu n ank selamat...
Energy booster for pregnant mommies?
Can mommies suggest any energy booster for pregnancy? Im in my 36 weeks and easily feel tired. 😰
Minum milkbooster. Sy minum smom milkbooster.
Maybe you can try natural food and drink for energy instead? Hold on mommy, just fe wmore days to go. Eat Kurma okay!