Bawa baby jalan malam

Betulkah tak boleh nak bawa baby keluar pada waktu malam? Bila saya nak bawa anak keluar pada waktu malam mesti mak mertua asyik tegur dan mempersoalkan kenapa saya bawa anak keluar malam2.

15 Balas

Sy bawak je ..dalam pantang pun dah, selepas pantang pun dah.. tp sblm kluar baca ayat kursi, hembus & usap2 kepala anak, time balik pun sama baca ayat kursi, hembus & usap2 kepala anak.. smpai rumah jgn trus masuk, duduk dulu dalam kereta dalam 5min mcm tu..buat apa2 mulakan dgn bismillah Sentiasa tutup kepala anak,. Sentiasa ingt Allah & doa supaya Allah lindung anak2 Mindset jugak penting. Jangan asyik fikir jin/setan je.. benda tu mana mana pun ada..

tiada mslh nk kluar mlm.. tp seeloknya jgn kerap dan klau tiada urusan yg mustahak duduk lh di rmh.. siang² hari bawa lh kluar.. org² tua bkn apa takut budak menangis ternmpk benda.. benda halus benda ghaib mmng wujud.. bayi matanya mudah nmpk.. slps blk rmh klau kluar mlm baca²kan ayat² kursi.. tido mlm² buka ruqyah atau al baqarah.. sy pun ada je bawa kluar mlm tp jarang² itupun sbb² tertentu shj..

- 44hari pantang keluar dr rumah (bagus juga utk baby) ada urusan penting ok je - 100hari pantang suami,ais,aircond,benda berat,kena hujan - 6bulan pantang makan bby fully BF tak start solid food,exercise hardcore - 1tahun pantang laksa&pulut,ais pantang 44hari tu bagus sebab badan kurang masuk angin, kurang effect pada baby sama. badan kita selamat, baby pun. makan dan cara pantang betul, badan pun boleh slim 😁

9mo ago

Sis jgn bagi komen atau tips yg takde asasnya.. Tips pantang dulu2 yg mngarut dan tiada relevan nya.. Just amalkan pemakanan sihat selagi tiada allergic.. Ais pun x salah

tak ada masalah sis. cuma malam ni angin sejuk, make sure pakaikan baby pakaian bersesuaian. and depends nak ke mana jugak. avoid tempat2 org melepak yg penuh asap rokok lah vape lah etc. timing pun penting. malam boleh, maghrib is a big no no. waktu maghrib memang ada syaitan yg hobi dia suka kacau baby berkeliaran. sebab tu kalau nak bawak baby keluar malam, tunggu after isyak.

Akk sy dlm pntng bwk bby jln mlm esoknya akk sy kerasukan jin bby dia pun sma nangis smpai nak biru , bapak sy pndai ruqya mmng tk bnrkn jln mlm klau nk jln pun tunggu hbis pntng dlm bby 3bln klau nk kluar pun sblm atau selepas mgrib blik jngn trlalu mlm 🥲 Sy pun bru bslin sy ikutkn je mengelakkn bnda yg tak elok je , tp trpulang kepda pndapt msing2lah

biasa la org tua dorg risau kat baby tu takut masuk angin.. baby lau sakit susah sikit dorg xblh ckp so kena jaga2.. nk kluar, nk main, nk jln2 tu hak awak la sbgai parents tp sebaiknya lau baby bawa 6 bulan jgn la sllu bawa kluar palis2 bkn d minta la nti ada apa2 kita sbgai parents myesal smpai mati pun x sudah.. Jgn trlmpau ikut diri..

sesetengah baby sensitif. mcm anak sy,asal keluar malam je mesti kene ganggu malam bila nak tidur. myb mak mertua risau baby jd mcm kes sy ni kot. and kadang baby ni kalau dah time kene tido, mmg kene bg tido. kalau tak dia overtired, tu jadi meragam je. jadi, kurangkanlah bawak keluar malam kecuali ada perkara mustahak.

Umur berape? Mcm sy baby bru 2 bulan, mmg ade lah stakat ni bru 2x keluar mlm tu pun sebab ade hal. first sy tak bwk keluar mlm sebab anak sy timing tidur dia lepas maghrib, cm kesian pulak dgn anak. bila dah ade anak ni kena ikot time sleep dia dah.. ape2 pun, tgk kpd keadaan awak lah ade hal ke ape ye.

terpulang atas awak. if awak mmg ready utk awak bawak keluar baby wktu mlm boleh je. xde masalah pon. cuma mgkin time tido baby akan berganjak sedikit la. kalau mcm sy ada je bawak baby keluar waktu malam. mcm makan mlm dgn family. pergi jln2. dn travel pd waktu mlm

9mo ago

Samalah dgn saya sis. Baby nak masuk 2 bulan saya dah bawa pergi pulau.

Dunia ni ada 2 alam. Nak taknak itu mmg faktanya… jadi utk mengelakkan yg bkn bkn, better baby takyah keluar mlm. Mana tau kita terleka nak bismillah ke apa.. tapi kalau ada hal penting, rasa nya takpe kot. Tutup ubun ubun baby