Baby jalan jalan..

Mommies semua bawa baby lepas habis pantang keluar berjalan umur berapa? Tak kesah la pergi mall, keluar makan, pergi taman.. asalkan selain dari klinik 😂

17 Balas

sy selain bawak dia ke klinik, bawak prumah pengasuh start 3 bulan.. n bawak dia jalan p mall 1st time masa dia umur 5 bln tu pun sb ibunya teringin nak mkn steamboat grill dlm mall tu😂.. maklumla ank lahir time covid ibu is paranoid dgn org ramai.. sampai sekarang ank dh 9 bulan xbawak dia kluar tempat ramai org.. kecuali p berjalan rumah ahli keluarga baru bawak dia.. so terpulang pada puan nk bawak dia kluar bila2 pun.. jnji jgn la dedahkan dia kepada org ramai sgt.. nak2 sekarang musim HFMD..

kalau kita lepas pantang da bawa baby round kawasan rmh dalam stroller atau dukung. bagus untuk saya sebagi senaman, dan bagus untuk baby supaya boleh hirup udara segar. Tapi bukan untuk berjumpa dengan sedara mara. sihat ke tak sihat, itu kemudian. bagi saya, anak saya yg paling utama. saya avoid crowded places and close space jgk sebab takut dan risau kita tak taw siapa yg bawa mcm² penyakit..

Saya dari habes pantang sampai 3bulan ulangalik rumaa ke kk je..Bby 4bulan baru bawak keluar pergi mall tuu pun bukan waktu/keadaan sesak..Sekarang bby 5bulan baru bawak pergi Taman tuu pun kejap2..Tapi pergi makan dekat luar xberani lagi sebab bbykan?peel dieorang xtentu 🤭..

sorry sis sye tak tau psal biler boleh bawa bby jln2 tpi sye just nk bgi tau psal kes HMFD ni.. klau sye wat mse skrg sbb kes tgh tggi merebak di seluruh negeri, sye hnya bwk bby pegi taman bwh rumah je waktu ptg..ngisau skit sbb bdk -6thn yg berjangkit..semoga bermanfaat☺️

Ikut ketahanan badan baby & badan maknya kot. Kalau baby senang dpt sakit , better tunggu sampai besar sikit. Sy pn plan nak bawa baby jalan2 nanti sekali bawa mil yg dtg jauh dari sabah jalan2 kt sini, maybe lps hbs pantang. Tp kena berjaga2 la, pakai mask shield ke kn

Sy msa lahirkan ank first tk pnah bawa ank jln2 slain ke klinik smpai la skrg umr 2 taun d sbbkn pendemik kn . ad haritu first bawa ank jln2 bila msuk ja dlm mall ank trus sbut ‘Wahhh’ trus tgk ank ksian tk pnah kluar kn 😅

hah ada jgk yg mewakili soalan yg sy nk tny sgt 😅 trm ksh sudi mewakilkan sy sbb bertny.. sbb sy pun anak umur 1bln lebih sy tertny jgk bila sesuai bawa keluar jln².. tepu otak duk rumah..🤣

sye anak first Umur sblan dh bawakk dia kluar sbb masa TU single mum..so ape2 kna buat sndirii..tpii bla dh cmpaii tmpat yg dituju TU sye takk bawakk dia trun kereta laa..adikk2 sye yg akn tgokkan dia..

Haha.. Saya pun habis 44 hari nnt, ada sepupu kahwin. Saya ye lah nak makan nasi minyak kan... Suami pula bagi soalan cepumas : boleh ke baby ke kenduri? 😅 alamak... 🤭

2y ago

alhamdulillah... lama dah bersalin dan masih belajar menguruskan kehidupan sebagai seorang ibu. 😁

2 bln..klau abs pantang tu rase mcm kecik sgt nk bwk jln2..bg bb besar siket.klau kecik terdedah siket klu org ade batuk selsema