KEPALA BABY

Mommy, macam mana nak tahu kalau kepala baby dah kat bawah? Sebab saya last scan 28w kepala masih kat atas. Next scan KK 36w nanti. Lama sangat. Saya risau walaupun doc kata xpayah risau sebab masih ada masa utk baby pindah bawah. Macam mana nak tahu/rasa kepala baby dah engaged kat bawah? Ada tanda tak? Saya 30w1d tapi still rasa macam biasa. Hanya sakit sebelah kanan ja.

13 Balas

saya 31w dah rasa kepala baby kat pundi kencing tu... setiap kali nak bangun atau berjalan rasa ada benda kat bahagian tu, sakit jugak kadang nak bangun atau nak pusing kiri/kanan time tido.... maybe saya terlalu aktif berjalan and naik turun tangga sebab saya duk flat.

tanda ketara sakit kt bwah tu bila nk jln,kencing pn kerap,10 min sekali nk kncing,jgn risau sy dulu 32w kpla baby masih kt atas,35w dah pusing bwh,jgn bawa berurut nti baby blh terbelit tali pusat sndri atau uri blh jatuh,nurse ckp mcm tu kt sy dulu

Banyak kan bersujud mommy. Atau position merangkak. Boleh search video kat tiktok pun banyak untuk encourage baby pusing ke bawah 😊😊 semoga dipermudahkan and baik2 je untuk mommy and baby 🤍

Sis checkup dkt mn? Kalau kk kan setiap kli dtg nurse akn rs perut, sis bole tnya nurse, mcm sy 31w nurse ckp kepala baby dkt bawah dh, n mmg btl apa nurse ckp sbb sy mmg ada scan 2minggu skli dgn pakar

2y ago

Kat KK. Nurse ukur besar perut sambil pegang2, katanya kepala baby kat bawah. Lepas tu jumpa doc, doc scan, kepala masih kat atas actually. Hm

Posisi tendangan tu da rasa kt pusat. Dlu masa kaki ke bawah rasa kt ari2. Bahagian bawah kalau mengeras akan timbul bulat je kepala baby. Maksudnya dia da pusing. Sy baby pusing start 26w.

Saye last scan 28 minggu kepale baby dh kat bawah.. msok 32 minggu doc ckp kepale still kt bawah.. saye harap kepala baby still kt bawah lh risau jugakk last minit dia pusing🥲🥲

jgn rsau.. bby akn pusing sndri.. kku xpusing.. bleh buat ecv...tp plis...jngn g bidan utk pusingkn ye.. bleh mnyebbkn terlilit tali pusat.. dn risiko.. kematian tinggi

Kena scan sendiri dkt swasta, kk mmg takkan scan banyak kali. Scan luar buat je 2d in Syaa Allahh dr akan beritahu kepala baby bwh / atas.

2y ago

Itula, mmg kena kuar duit sikit utk scan sendiri di luar. Kk mmg takkan scan kalau tkde mslh pape

sy 28w..br lepas checkup dkt misi kepala dah dkt bawah..sy sakit dkt bawah sebelah kanan..kencing kerap..yg ni preg anak no 4🥰

2y ago

Baby awak dah ready nak keluar ke ? 28 week awal lg utk baby keluar, baby masih nak pusing2 lg tu. insyaAllah sampai masanya baby ready tu

28weeks dia masih blh berpusing lg...klau dh 36weeks 37weeks keatas dia x turun lg tu patut risau..