Kepala baby masih kat atas & songsang . Perlu buat apa ?

Semalam check up dgn doc , buat scan macam biasa . Doc cakap kepala baby masih kat atas lagi , btw saya dah 35w6d , doc bg masa seminggu & suruh dtg kk semula utk repeat scan (18/3/24) nanti . Doc kata kalau kepala baby masih kat atas & songsang , doc akan buat surat refer ke hospital . Berkemungkinan akan bersalin czer . Saya nak try normal sebab anak pertama dah czer . Saya serik rasa sakit bersalin czer . So , saya perlu buat apa utk buat kepala baby turun ke bawah ? Siapa² mummy yg ada pengalaman macam ni mohon share cara kat sini . 🙏 #SeriusTanya

7 Balas

Mcm kwn sye,time tu dah 36 minggu baby boleh ttbe pusing atas balik,doc refer hosptal and dia mintak sendiri untuk pusingkn baby balik ke bawah,alhamdulillah dia sekali pusing je lps pusing kn baby,baby ok tak stress and tkde rasa nk brslin trus,benda ni pun sebenarnya risiko nk buat atas kekuatan si ibu,kalau sis nk try boleh nnti ckp dgn doc,sebab kwn sye pun tolak untk czer ank dia yg lain smua normal jadi dia tknk beslin czer.

1mo ago

Doc tak suggestkan utk pusingkan baby sebab anak pertama saya dah czer sebab pp type 4 . Doc pakar cakap risiko tinggi bila pusingkan baby . Rahim boleh pecah katanya . So , jalan terbaik adalah czer juga . Takda rezeki nak merasa bersalin normal .

anak ke 3 ritu pon melintang n uri kt bawah so czer sbb placenta previa type 2.. yg ke 6 ni pon melintang, kepalanya kt belah kanan n urinya betul² atas kepala.. 1/4 doc nk cek, kalau x turun lg dia akan terus bagi tarikh czer.. saya berserah je la sbb dah merasa czer n normal.. dua² ada pro & con.. due spttnya 24/4

1mo ago

Saya anak pertama bersalin czer sebab pp type 4 , ingatkan anak no 2 ni boleh bersalin normal sebab uri molek kat atas tapi baby melintang pulak . Refer pakar & dah dpt tarikh czer 31/3 nanti . Kepala baby saya belah kanan juga .

pnglmn ank no 2. 32w scan kepala bby dibawah. 35w nk tentukan method bsalin, tp bila scan kepala bby diatas..on hold decision, pakar bg tarikh utk repeat scan pd 37w. seminggu sblm repeat scan, sy bykkn bjalan..kebetulan time tu bercuti kt melaka. so masa repeat scan alhamdulillah bby pusing balik ke bawah.

2mo ago

kalau boleh vbac dan berat bby cun, blh ikut due date. cuma klu ibu nk vbac tp detect bby besar, dktr bg tarikh untuk induce.

sis sujud lama sikit time solat n mntk doa supaya BBY pusing.. insyaallah baby pusing bila tiba waktunya..Sy buat cam tu 32w BBY dah pusing..Skrang ni tunggu hari nk meletup je..sbb nurse ckp kepala baby dah masuk panggul..semoga dipermudahkan urusan awak melahirkan BBY..doa kan Sy jgk.

1mo ago

Aamiin ya Rabb . Semoga Allah permudahkan urusan kita untuk bersalin nanti . Insyaa Allah , ibu & baby selamat & sihat . 🥰

mcm mne lepas scan? kpala baby dah trun bawah ke? sy pun risau gak sbb kpla bby kat atas...nnt 1hb nk repeat scan 36w..🥺

1mo ago

Scan 18/3 haritu , baby still melintang juga . Takda perubahan langsung . Refer pakar & kena czer 31/3 nanti . Takda rezeki nak bersalin normal .

Refer hospital utk buat ECV, Dr akan pusing baby tu.. The best time 37W.

1mo ago

Doc pakar tak suggestkan utk pusingkan baby sebab anak pertama saya dah bersalin czer , so risiko rahim pecah tu tinggi . Jalan terbaik adalah bersalin czer katanya . Saya redha takda rezeki nak merasa bersalin normal .

banyak baring mengering sblah kiri dan cuba pujuk baby ..

1mo ago

Sudah buat sis , baby suka melintang juga . 😅 31/3 ni saya serah diri bersalin czer . Takda rezeki nak merasa bersalin normal .