Ajar anak hisap pacifier

Macam mana ya nak ajar anak hisap soother/ pacifier ? Baby fully breastfeed. Saya nak ajar dia sbb dia asik hisap jari kadang tu dia tolak/ taknak breast sbb dah kenyang. Susu badan cukup so sy ingat dia nak hisap untuk tenangkan diri. Sy dah beli macam macam jenis pacifier tapi baby tetap taknak. Boleh recomend pacifier yang sesuai tak ? Or bgtahu cara nak ajar dia hisap… baby 3 month old tq ☺️ #firsttimemom #bantusharing #firstmom #firstbaby #ingintahu #tanyaje #jgnmarah

7 Balas

bby 3 bulan normal hisap jari . mmg bby tenangkan diri dia dgn hisap jari. mcm ank sy dulu 3 bulan pon sama. dan sy ada beli soother . mcm2 brand sy beli .smua di reject. dan tetap hisap jari. sy beli sbb satu hri tu dia start nangis smbil reject puting. sy ingt susu xckup/nk kne beli soother. rupanya growth spurt.dan dia nangis sbb dah kenyang nk tido. aliran susu laju turun. tp sy sua juga breast. lama2 sy faham apa yg dia nk. apa yg dia xselesa. smpai skrg 7 bulan lebih dah takde hisap jari . dia hisap jari smpai umur 5 bulan lebih je rasa. lepas mnyusu ke apa nangis dia hisap sendiri tenang. so mmbazir je beli soother😂 pada sy. kalau bby suka tenangkan diri dgn hisap jari dan jenis tak nangis.,xd kperluan untuk bagi pacifier . lama2 tabiat tu akn stop sendiri..

anak2 sy pacifier lain2 jenis mmg reject.. sy guna pacifier avent ni je.. tp kedai2 xde jual.. boleh neli online shj.. so ttba hilang tu mmg gelupur sikit.. kena beli stock 2-3pcs huhu hrga dalam rm20-30 camtu.. ada mcm2 size/jenis.. tp anak nak jenis nicu soothie je dri nb sampai 5m je.. pastu sy stop kan bg pacifier ☺️ sbb masa tu ggi dia dah nak tumbuh.. sy bg jenis toys lembut2 tu utk dia kokak pulak 🤣 dedua org anak sama je.. stop pacifier dalam 5-6m cmtu..

mmg ada baby tak suka pacifier mcm anak saya. 3-4 dah beli bermacam bentuk dan material dari yg murah sampai harga rm60++ tetap dia luah tolak sampai bunyi uwekk. saya beli teether pun sama dia taknak gigit. lagi rela gigit jari² ngan tangan dia. lagi satu dia jenis suka kain² macam lampin/tshirt/sapu tgn buat gigit² and main² compare to mainan yg keras² dan berbentuk. baby saya nak masuk 6 bulan dah. risau jgk takut jadi picky eater. hehe

sme mcm sy, sy full df jgk, mcm2 puting try dia tknk jgk, baby slalu nk tdo suka mngempeng wlpun dh knyang nk jgk menetek smpai satu tahap tu dia muntah byk sbb penuh susu, sy dh giveup nk try bg pacifier, smua jenis tknk, org kata kalau bf ni mmg ank jrg nak pacifier ni,

1y ago

ya kalau muntah atau jeluak tu dh knyang sbnrnye , ank sy msti hisap lepas hisap lepas ,nk mngempeng je tpi sbb susu byk dia bt mcm tu, dia nk sesuatu utk comfort kan dia ,cara sy, sy biar je dia trpusing2 cri nenen ,smpai dia mcm nk nangis baru bagi ,ulang2 smpai trtdo, kalau direct bagi je nnti dia muntah ,lepastu nnti lapar balik ,

sye bg pacifier ble nmpk anak memg nk hisap.. sye memg bg formula.. ble hbes susu bby nak hisap lg.. then try bg btol kosg.. dye hisap2 smpi ttdo then tw la dye nak puting utk comfort sbb sye da dukung dodoi nk bg tdo x jln jgak..

Anak sis skrg mcm mana ye? Sy tgh melalui. Anak 6m skrg suka agt isap jari. Dia jadi kurang susu sbb nk isap jari aje. Berat pn menurun sbb kurang susu

7mo ago

Dia mkn so far ok. Mkn pn byk. Cuma xpe ke susu dia xminum ye? Dia minum susu mlm je time mamai2 tu pn kejap2

Normal utk baby hisap jari dan petanda baik. Mommy boleh Google.

9mo ago

🫰🏻