Buku merah

Hi mommies,usia kandungan kita brapa bru bule buka buku merah?sbb masa sya pergi klinik kerajaan hari isnin tu ckp msi awal sbb bru nak msuk 3 weeks msa tu...mcm mna tu?xthu nak buka buku bila..?yg sya ingat doc ckp jgn lewat 12 weeks buka buku tu..

46 Balas

Actually buka buku pink ni depends on kk tmpt sis.. better sis pg kk terus n tnye bile boleh bukak buku pink. Mcm tmpt sy die bg appointment date nnti dtg lg baru buka buku.. klu first pregnancy die galakkan buka buku awal..

betul tu..jangan lebih dari 12 minggu,nanti kene tadah telinga nurse tanya macam2 saya kene😅😅biase scan lebih kurang dalam 6 minggu kebiasaannye klinik swasta ni lepas je dapat result scan tu boleh pergi terus daftar

kalau sis ad kencing manis , darah tinggi or sakit kronik kena inform kk awal . mereka akan buka kan buku tu awal dan senang utk pantau . kalau tkda ap2 . plg awal 8 mggu bru boleh buka . plg lewat 12 mggu .

Saya xtahu saya berapa minggu masa tu. Tapi saya rasa, 6w saya pegi 😂 sebab saya stress piyed xdatang, nak minta ubat hormon. Rupanya ada baby hahahaha. Klinik saya ok buka awal. Klinik area puan saya tak tahu

Sy rse 8-10 week tu elok dah buat buku pink.. utk tau tarikh edd sbnr better before 12 week.. ni nurse yg gtau sy.. unless kalau ada spotting or bleeding atau ada sejarah keguguran bru kena bukak bku pink awal

Sy dah masuk 8w, semalam p kk igt nak bukak buku pink. Then misi cakap selalunya depa tunggu 12w baru bukak. So semalam dia cuma ambil maklumat sy dan suami sj dan buat appointment utk buka buku nanti.

Ada kk yg terima buka awal ada yg tak terima suruh balik dulu.. Lebih baik dtg masa 8weeks-12weeks(tempoh yg sesuai mana2 klinik utk buka buku) ... Atau nak kepastian cll kk bersekatan tempat sis..

boleh pegi book tarikh dahulu.pg kk bgtahu nurse, puan mahu book tarikh dan appoinment utk bukak buku pink,so nnt diorg akan bg date. Selalu nya dalam 8weeks ke atas :)

saya pun tak pasti kalau kat kk sana, tp rasanya lain kk lain kot,mcm kat tempat saya first time tahu pregnant dah 4w time tu doc suruh terus buka buku.

12mggu dh blh buka buku MERAH sis.. SB nya,bila doc scan baby mmg nmpk jelas sgt DN aktif.. sy pn baru bt buku,skg dah 13mggu1hr..🥰🥰🥰