confusing

hi mommies..sy ade beberapa soalan nak tanya kot kot dlm group momies ni ade yg tahu .. 1) Kalau kita dh nmpk heartbeat baby secara tk lgsg bby tu dh ade anggota bdn lain ke , cnth nye mcm kaki tgn tapi msih kecik..betul ke? 2) klu ikut ukuran period kndungan dh 9 weeks , tpi bila scan mesin 7 weeks , so kita prlu ikut ukuran pengiraan doktor ke mesin ? Momies2 yg thu tu mohon jawab ye soalan ni ..thank youuu momiiesss2

7 Balas

Dah ade degup jantung xsemestinya dah terbentuk sempurna semua sis..lagi2 awal2 ni..dalam 20weeks nanti boleh pi scan tok tengok semua detail ada kecacatan ke x..time tu dh sempurna dah.. Yg scan ikut weeks tu, biasenye kalau xjauh beza seminggu dari kiraan period kite dgn scan..doc akan ambik kiraan period tu..sebab date scan ikut size baby..dulu mula2 pregnant scan date 18/8 sebab baby saiz baby kecil..ikut period date 13/8..doc ikut period date..skrng baby besar sebab ade gdm scan date jadi 8/8..tp stil doc ikut period date

5y ago

Inshallah..ada degup jantung pun dah ok..risau xade degup jantung terhenti..inshallah sihat, yg penting kena jaga pemakanan..awal2 ni lenting tok pembentukan baby..

Kalau awal2 sis, anggota badan x terbentuk lg. Jantung mmg awal2 ada. Sy scan 11w ada nmpk dah pembentukan kaki tgn. Dah kick2 menggeliat dah bby dalam rahim. Pasal usia bby. Biasanya kalau period teratur, dia akan ikut tarikh period tp kalau x teratur, doc akan ikut size bby masa scan. Mcm sy miss period dah 3bulan lebih tp scan bby baru 9w. So doc rumuskan, ikut usia waktu scan sbb x semestinya waktu subur kita sharp ikut tarikh period.

5y ago

Oh mcm tu. Sy plak ikut period 9 w .tpi mesin 7 w..tpi dktr kata ikut first scan tu ..mksdnye 9 w la kan

Saya 15 weeks 4 day, semalam saya scan baru nampak kepala, badan & degup jantung baby. Kaki & tangan tak nampak lagi. Masa scan 8 weeks cuma nampak degup jantung je. Scan tu dia ukur ikut saiz baby. Masa saya scan 8 weeks, doktor cakap baru 6 weeks. Semalam 15 weeks scan, doktor cakap 15 weeks kalau ikut saiz 🤗

5y ago

Haah. Saya scan dekat swasta je. Masa tu ajak suami sekali. Doktor tunjuk, ini tulang belakang dia, ini kepala dia, ini badan dia, ini jantung dia berdegup. Masa tu suami pun ada sekali. Sis cuba la check dekat swasta

Biasanya kalo 3bln yg pertama scan boleh lari +- 1week.. Kalo 3bln kedua +- 2weeks, 3bln t'akhir +- 3weeks.. Dr akn amik tarikh ikowt 1st scan kita.. Kalo lari dari +- tu dr akn repeat balik scan lps 2weeks utk confirm.. Lps scan yg kedua dr akn bgtau nk kne ikowt tarikh scan ke tarikh period

1-Kalo 7-9weeks blm ade anggota bdn lagi... Selalu dlm 24 weeks ke atas pembetukan bayi tjadi..sbb tu kena jaga awal2 pregnant.. 2.selalu dokt akn ikut tarikh scan dri period sbb scan dia ikut pkembangan baby..mcm sya ikut period due bulan 7 tp ikut scan bulan 8..

5y ago

Oh mcm tu ye..baik2..terima kasih ye

Btol2.. Awl2 ble doc scan akn npk jntung je.. Sy scan 17mggu doc tnjuk kpla, kaki, n tgn bby.. Time 2 trsa nk ngalir airmta..

5y ago

Wah sy yg dgr pn excited ni...hehe bestnye

Sye scan mase 9weeks tangan dn kaki baby dh boleh nmpk..tbentuk

5y ago

Oh yeke..sy pnye tk nmpk lgi..normal ke tk ye?