SCAN

Alhamdulillah sye pergi scan swasta td doktor ckp baby dh nmpk tngn kaki dan dh ade heartbeat cuma tak aktif . Ade tak ibu2 yg sama mcm sye ? Sye ingat isnin nk pergi buat buku pink , adakah terlalu lmbt sebab kndungan dh masok 9 week

SCAN
29 Balas

Sy jadi geram dengan klinik ni.. Booking tarikh buka buku dari 6 week.. Misi ckap awal lg.. Sy tggu smpi misi maklum semula.. Masuk 8 week sy turun spotting darah sikit.. Mesej misi tu tya, perlu direct emergency atau kkia sahaja? Then dia cakap terus ke emergency.. So sy pon ke emergency cek.. Doc scan janin dah nampak n heartbeat pon ad tp slow laluan pon xbuka..Mgkin kecil lg katanya.. So sy pon balik umah dibekalkan duphaston (tu pon kena minta).. Sejak tu darah memang xturun dah dan hati sy pon xrisau sgt dah.. 12 week baru misi mesej semula minta sy buka buku..time tu sy ok pegi scan dan heartbeat dah stop 10 week.. Time tu mmg jadi marah dengan misi yg handle.. Sampai sekarang xad follow up lepas tangan.. Refer Klinik di kg dorang sentiasa follow up.. Skrg 16 week tggu janin turun sendiri n dnc

4y ago

Mcm mna tau heartbeat dh stop? "ad Tnda2 ke sblm ni sblm dpt tau dr scan?

dh blh buka buku tu..sbb ada sesetengah kk dia akan marah klau kita buka buku pink lmbat..sebaiknya buka awal sbb nak tau perkembangan bayi kita kn..so buka la awal buku pink tu..cuma sblum pergi klink kk tu cba call dulu mnta appointment & dokumen yg mereka nk kita bawa..sbb dorang kdg² xlayan org xbuat appoinment..mcm sy hrtu dorang soh blik dtg smula mggu dpan..sbb dorang ada hari tertentu utk buka buku..

Sy open buku pink ngam2 8 weeks, ok ja, trus datang kk & bagi tau 1st time nak open buku pink 😊 cuma mase scan doc x nampak lagi heart beart bby, mayb kecik lagi, so 6/5 kena pi kk lagi untuk scan, tp sy sy da scan kat clinic panel ngam 9 weeks, omey ja nampak heart beat bby 😍 alhamdulillah

x lambat .. KK akan suruh bukak buku pink bile dah 12 weeks .. takot kurg dari 12 weeks kk xnk buatkan dulu .. die suruh tunggu .. tapi jgn smpai 14 weeks nnti kene marah .. ikot KK jugak .. ade yg accept je 10 weeks ..

4y ago

saya 5weeks dh buka buku.

Boleh je sis. Mcm saya, kandungan 12 weeks baru buka buku sbb nurse bg by appointment. Time tu pun saya 9 weeks juga. Tunjuk je scan ni dekat nurse sekali nanti. Ada certain klinik, terus buka buku jee.

5y ago

Kalau tunjuk scan ni. Selalu nya tak payah dah urine test sbb ni dah bukti dah. Tapi taktahu certain klinik mcm mana. Mcm saya aritu. Tak payah dah.

Buku pink boleh buat sblm 12w.... Baca skali gambar scan... Seeloknya call kk dlu... Apa yg dorg perlukan... Ada certain tmpt sy tgk mntak sijil nikah... Ada yg xperlu

Sy buat buku pink baby dah 11w, terharu tgk tgn dh gerak2.. Lambat buat buku pink sebab tpaksa kerja di negeri lain jd sebulan lepas tu baru dpt buat..

Masa PKP ni masa kite g KIA depa bgtaw kandungan 10weeks bru blh buka buku pink..In Shaa Alla this Friday dh 10weeks. Ahad blh g KIA buka buku pink...aamiin.

4y ago

Tu lah tu..lain KIA lain prosedurnya

Saya 11 minggu bru buka.. kk sek 7 kena buat temujanji kalau nk buat buku... sya dh dtg waktu 10 minggu tpi dia suruh dtg tarikah yg dia bgi...

Sy taw sy mgandung time kandungan 14weeks..nurse suh dtg 13.5.20 ni buka buku time tu 19week 3 day.. Dari nurse sana juga.. Ada yg malas. Hehe