Si abang pukul adik

Hi mommies..sy ada anak umur 2thn lbih dgn baby 7bln..yg si abg ni suka sgt pukul adik, kalo dia xtolak dia akn cubit adik tu or buat ape2 smpai adik nangis..mcm mana ye? any tips yg pnh handle situasi cmni?

4 Balas

Banyakkan peluk si abang dan jgnsellau marah or cakap ayat “awakkan abang mana boleh buat adik” or “dah besar kan abangkan, knapa buat adik” Apa apa lah ayat yg mcm salahkan dia sbb dia jd sorng abang. Tukar ke ayat “abang sayang adikkan, jom jaga adik sama sama ye. Mama ayah sayanggg abang” Selalu bgtau si abang yg parents sayangkan dia

4y ago

Thank you utk info nie, sy pun slalu bfikir mau cari ayat yg sesuai utk pjuk anak..♥️

Tu saja nk tarik perhatian ibu ayah nya. Rasa kurang kasih sayang Tercabar kehadiran orang baru. Kena bg perhatian yg sama kpd abgnya. Insyaallah, nnt abgnya akan menerima & sayang adik sepenuhnya

Dia jeles kot mommy..kena tunjuk yg dia pun dpt layanan sama. Hehehe.

dia nk perhatian jga..Dan jeles kdg2 bila layan adk..Sye mcm tu jga