Nak makan sedap2

Mommiesssssss😭 I nak tahu,i mengada2 sgt ke nk makan benda sedap time pregnant ni?? Dia mcm ni tau.. bila kita makan lauk kt rumah mcm telur goreng,ikan goreng,nasi putih,saya akan muntah balik.. tapi,bila suami bawak balik mknn luar mcm chicken texas, ayam popcorn tealive, pizza, salad yg beli kat Aeon, makan elok siap rasa kenyang lagi... X de muntah2.. Tapi bila sendiri masak kt rumah/ suami tolong masak kt rumah mmg x bole telan.. Skrg ni tiba2 craving spagheti carbonara, ayam buttermilk,mcm2 la tapiiiii tak nak dimasak kt rumah.. minx suami masakkan ayam buttermilk kt rumah,x tertelan..muntah balik.. bila umi(mak mertua) bwk g makan kt luar, makan ayam buttermilk tu bole makan habes siap kenyang lagi... Kalau mcm ni,kopak laaa hari2 nk makn luarr..kita bipotii jeee😭 kita suri rumah je😭 kita duit tak ramai sgt kt dompet😭 Boleh tak bagi nasihat kt kita ni.. kita still telan makanan kt rumah tp tulah letih nak kena muntah balik..cuba tahan diri dari muntah, mmg tak boleh... 😭😭😭 #SecondPregnancy

36 Balas

Sama sis. Dlu sy pregnant mcm tu juga tp atas sbb btl2 nk jimat sy mmg matikn je prasaan nk mkn smua tu. Stiap kali klu sy tringan nk makn sesuatu dkt luar sy akan tunggu 5 hari, klu lepas 5 hari sy masih rsa nk sgt2 mknan baru mkn tp klu masa btl2 tight budget mmg x juga pergila. Mkn je apa yg ada asalkn perut x kosong

tengah hadap sekarang sis, rasa nak makan sedap sedap and kalau masak sendiri rasa takde selera nak makan. tapi tu semua mind set 🥹 kena ubah and tanamkan sendiri. tahan je dulu sebab kita tak kerja, takde duit, laki pun keeja biasa biasa . insyaallah sis cuba untuk takyah layan sangat apa yang nak di makan tu, banyakkan makan buah

haa betul tu , saya pon . sekarang tngah pregnant ke-3 , memang macam macam yang kita nak makan , tapi selagi boleh kawal dan tahan tu , kita tahan je . nanti dia okay sendiri . memula rasa nak memberontak juga bila apa yang kita nak makan tu takde . HAHAHAHA . sekarang dah okay dah . boleh makan macam biasa 🥰

skrg sy tengah alami sis .. berhari dah xmakan nasi .. tpi berusaha cri mkn yg mengandungi karbohidrt .. sy xsuka mkn bertumis" .. kdng sy mkn bubur dgn sambal mangga.. pastu kalau mlm mmg x suka mkn ...sy minum air panas cicah biskut masin .. buat masa ni tu jaa sy bole kawal mual sy ni😂😂😂

Sama tapi sy craving korean food. Masa tak mengandung sy lebih suka masakan kampung. Korean food mkn bila teringin je. Tp bila pregnant, spjg pregnant sy nk mkn korean food. Tak selera masakan kg. Asyik rasa nak muntah bila mkn masakan kg. Jd gitu plak. Bila dapat mkn tu rasa lega n puas hati.

sekurang²nya best dpt juga makan..tp betullah..makan luar semua tu kos besar..mcm sy makan luar ke.makan masakan rumah ke.semua tak boleh🥲 laparr gila² ni hah...sabar je mampu..terus je kan journey ni .makan jelah sikit² tp kerap wlpn loya & muntah menjelma..

same pmbawakan mcm sy..Smpi 4bln laaa jd mcmtu....hari2 suami beli mknan sy..tp sy msk mcm biase je untk rumah...Cuma untk mkan sy suami akn beli setiap hari..Suami@ank masak mst keluar blik smpi xde tenaga...tbaring je..suami.pon xsmpi ht tgok..jd mkn sy dia beli je

5mo ago

tp sy bkn jns craving nk itu ini..Mkn ape2 pon xpe...jnji bukan mknan dlm rumah..smpi 4bln sy muntah belahak mkn masakan sendri...tp bole masak n kemas umah mcm biasa..tggl mkn je mkanan sndri msk..Trus muntah2

sy haritu pun gitu jga awl trimester teringin nak mkn itu ini, mknan yg sy nak pun bkn ada kat sini,, ada kat negeri kelahiran je nak mnta kirim kos pula😆😆 jdi sy x nak layan sgt craving ni, sy mkn je apa yg ada lama2 okay laa tu🤗

saya pulak terbalik sis. sebelum pregnant mmg selalu makan luar, lps pregnant ni pergi makan luar semua rasa tak sedap tp saya tak larat nk masak kt rmh 😂 hari hari mcm nak mak saya masakkan lauk ikan, sbb saya tak selera lauk ayam.

mungkin awak boleh cuba wujudkan environmemt kat rmh mcm rasa kedai.. biar rasa selesa mcm kat kedai.. pengudaraan baik..elak kan bau2 lain.. spya mood suasana rmh ada vibe sikit. sy tak tau lh klau dpt membantu..tp cuba je lah.