alahan mengandung di rumah mertua

Hi. Nak tanya. Saya mengandung 8 minggu dan alahan dengan bau tumis, ikan,bau bawang. Sepanjang ramadan ni saya masak kat rumah tanpa ikan, bawang & tumis (buttermilk chicken, sayur campur, masak lemak, ayam goreng, sambal belacan) sekarang weekend.. kami balik kampung mertua saya. Saya dah cuba nak tolong kat dapur. tapi, bila bau ikan dan bawang, saya jadi loya, muntah dan lesu. bila dah rasa nak muntah, saya lari masuk bilik.. bilik saya agak jauh, maybe diorang x dengar. saya dah pernah ckp saya x boleh bau ikan, tumis2 dan bawang ni..Saya segan nk bgtau mertua sekali lagi sbb takut nnti x kan diorang nk ubah selera diorang sbb saya pulak kan.. so.. saya berkurung dalam bilik ja sbb x tahan sgt klu bau.. x pa ka saya berkurung ja dalam bilik ni.. saya dah suruh husband belikan ayam untuk berbuka nnti.. sekarang agak risau kalau kat meja makan nanti saya tiba2 nak termuntah bila bau ikan.. x kan nk berbuka dalam bilik pula kan 😅

14 Balas

untuk elakkan terasa hati ke salah faham ke better bagitau keluarga mertua. sis tengah alahan & tak boleh bau semua,nak bantu masak atau makan semua tu tapi dorang nak masak makan tak perlu ubah. cuma sis tak boleh nak makan buat masa ni. insyaAllah dorang faham. time sebelum berbuka tu cuba la ke meja makan. kalau tahan boleh la makan sama nanti. sis makan ayam dorang makan la macam biasa. kalau tak boleh tu nak buat cemana. bagitau awal awal takpa rasanya. saya masa alahan pun gitu balik kampung bapa mertua buat kenduri. hajat hati nak join rewang tapi fikir bau bawang apa semua tak tahan saya duduk ja rumah adik ipar time dorang masak. bagitau awal tak dapat join sebab bau bawang tu tak tahan nak muntah. alhamdulillah semua faham tengah mengandung alahan tak hbis lagi.

sama macam saya tak boleh langsung bau tumis,loya tp tk muntah lg rimas kalau loya trus muntah puas kluar hbs...ni mcm muntah trsekat,loya bau tumis²,hari² kalau time berbuka ja pergi rmh mertua masa nk brbuka ja,lngsung tk tolong,dari pi awal duk buat loya tk dpt tolong tk guna juga...mertua paham,dia pulak jnis suka ikan² dgn sambal² ,mnumis ni sakan la,memang tk la sy nk ke rmh mertua tkut dari nk tolong mertua,mnyusahkn mertua,alhamdulillah mertua fhm...sy tk puasa sbb angin dlm bdn kuat,skrng nk msuk 13w..mertua ok ja dia brbuka sorg jd dia ajak teman ,rmh kami selang 5 buah ja rmh tmn...suami plk kerja..jd tnggu time siap masak nk brbuka bru sy pi😅

sy mula2 awal pregnant pun mcm tu. bau ikan goreng, tumisan,bawang mmg xboleh. kadang bau masak nasi pun sy muntah.. mertua pulak kadang2 datang uma . tp dorg bawa kfc/makanan siap2 dri luar . sbb tahu sy xboleh masak. tulah. kadang rasa serba salah gila sbb yelaa tkut tanggapan org apa kan. tkut kata sy ni ngada2 . biasalah . fikir bukan2 ..ni nk msuk 3rd trimester dah ok sikit alhamdulillah. boleh masak. tp bau bawang putih smpai skrg xboleh. sy rasa masa time makan ramai2 tu awk duduk jauh2 je. lpastu bgtau awk alahan. InshaAllah org faham. sy dulu pun kalau time sape2 masak je mmg lari msuk bilik

Sy pun baru2 ni balik rumah mertua, mertua masak ayam goreng dgn tumis2 apa entah. Sy ckp je sy tak boleh bau2 ni, minta diaorg buka pintu & tingkap dapur, lepastu on semua kipas at maximum speed. Haha adoii meminta mcm engko tu tuan puteri je, mcm2 pe'el betul menantu dia ni😂, nasib baik mak mertua and adik ipar faham, siap gelak2 lg. Sy pula sambung baring sbb loya, tak tlg diaorg masak pun 🤣 apa2 pun, pokoknya kena terus terang and jujur. Kalau kita mmg sedia jujur, kita ckp mcm mana pun org lain pasti percaya, simpati & empati.

Takpe, bgtahu je keluarga mertua dgn keadaan awak. InshaAllah diorang faham. Macam saya pun dah 3rd trimester masih alahan bau tumis semua tu jadi memang tak masuk dapur lagi bila orang masak. Saya bgtahu je family, teruskan je masak dan makan macam biasa, jangan risau pasal saya sebab selalunya memang beli makanan sendiri. Kalau tak boleh makan atas meja sekali, saya akan duduk jauh sikit tapi makan dalam ruang yang sama. Cuba explain dulu yaa. Mesti diorang faham tu ☺️

harap2 diorang faham lah.. dah suruh husband tolong explain kat mak mertua time dia masak.. husband ckp orang lain pregnant okay ja.. saya ja yg over lebih.. semua benda x boleh bau.. tak boleh makan 😅..tapi.. waktu berbuka tu.. saya cuba jugak lah berbuka sekali walaupun lepas tu kecundang balik atas katil.. segan sbb husband sendiri pun fikir saya mengada.. dah pernah tanya mak mertua.. dia x pernah alahan 😅

saya masa first semester langsung tak boleh bau sup tulang mil.. betul² lubang hidung ni tak boleh terima.. saya dah bagitau suami, minta maaf sebab tak boleh tolong tapi last² kena umpat pula kita mengada² cari alasan sbb malas.. dah alang² kena umpat dan saya pun malas nak gaduh disebabkan saya pun entah mengapa kuat melawan, saya packing baju balik rumah mak sendiri. 😅😅

2y ago

fahamm 😅 ada mak sedara husband cakap perasaan ja semua ni 😅

Xpe, mertua awk pun mungkin pernah lalui pkara yg sama. Sy pun mertua awal2 suruh duduk kt bilik sbb sy tgh alahan teruk. Alhamdulillah mereka sgt2 memahami. Masa kt meja mkn, mertua tanya dlu sy ok atau tak klu mereka mkn lauk2 tu. Sy rasa ok saja, sbb dh kurang bau masak2

ok hal macam ni kalau pada saya straight je bagitahu. Tak perlu nak selindung2 last2 sendiri yang mudarat. Bila Kita open / straight senang sikit nak berurusan.. jadi best sebab jadi diri sendiri

Ntah la…..Mcm Mertua saya…Kami balik kg dia masak…dia g rumah anak menantu pun dia yg masak…😂..tgh2 pregnant ni saya x tolong langsung……. kesian pulak saya tgk…🤣…