Tekak memilih? Baby demand makanan sedap??

Sejak masuk 18w,tekak ni mcm memilih makanan..kalau makanan tu tak kena tekak,makan banyak mana pun tetap rasa lapar dan perut berbunyi... Cth,saya masak nasi putih,lauk ayam masak lemak cili api...tak kena tekak,tambah berkali2..lepas habis makan tetap rasa lapar dan perut berkeroncong mcm kosong... Tp kalau dpt KFC ke,McD ke,terus kenyang...mslh jgk kalau demand sgt bab makan sbb kita x kaya mana nk beli itu ini... Lepastu,bila dh tambah rasa nak muntah pulak sbb tak kena dgn tekak..rse loya2 cmtu... Skrg sye 27w,bab makan nk yg sedap tp sedar diri duit takde😂

11 Balas

sama la sis🤣🤣🤣. smpai org sekeliling suke btul dengki ble sy update sttus ws yg sy makan sedap2 je . smpai perli2 sy dlm ws. sy ignore je org busuk hti cmtu. sy kalau shri xmnum ais or air manis xleh rasa. hari2 sy rse nk makan ayam ..brula kenyang, kalau makan mknn yg xbrpe kene dengan tekak dia susah nk kenyang. lps 5 min lapar balik . kalau makan sdp2 lama betul tidoo . ptg karang baru bangun makan balik🤣🤣🤣.. sabor jelah sy sbgai ibu kpd ank kcik sy ni. smela duit suami bg tiap2 bln sllu hbs 🤣🤣🤣 . asyik beli makanan je xsmpt shopping bnde lain. baaby mengidam makanaan je. skrg bru msuk 28weeks . and makin aktif sgt siang2. dlu tk sakit sgt kalau dy kick skrg sakit sgt .. ganas betul pdhal baby girl🤣🤣🤣.. lately start sakit kontraksi palsu . risau plk . sbb brg baby baju ape sume tk beli2 lagi sbb tgh runsing psl duit nk prgi ijn nnti. ijn dh start call utk buat pembayaran . sbb sy skit jntung so dr pakar hta nk thu prkembangan jntung sy cmne. skrg ijn plk mntk buat bayaran utk pndaftaran shje rm800 kalau dpt bantuan la. kalau xdapat bantuan pendaftaran sahaja rm1k, bayar doktor yg buat echo tu lg rm600. sy rse nk ngs sbb suami xbg sy bntu dy. suami sy tu gaji ckp2 makan je. sy nk pnjm dkt parents sy dye xbg smpai gduh2 sbb xnk org ckp dia tu miskin ke apeke. dy rela buat keje part time utk cri duit lebih utk buat rwtan sy. slh sy ke sbb ad skit jntung ye😭. even sy xmntk pun ade pnykt ni. pnykt sy ni bkn keturunan tp sbb mse sy 8 bln lps lahir sy jtuh tngga then xsmpt nk slmtkan sy. doc sahkan sy jantung brlubang n injap kanan rosak. ble sy pregnant mcm2 komplikasi akn bhyekan nyawa baaby n sy sndri. sy rse useless jgk kdg2 .. sbb sy bkn prmpuan yg smpurna utk suami..

2y ago

its ok. Awk support je suami awk, bahkan setiap kali dia keluar cari rezeki, Awk doa depan dia masa depan pintu, doa spy ada rezeki lebih dn sebagainya. Baru suami awk dpt kerja dgn tenang + bersemangt nk cari rezeki. Sbb dia tahu dia usaha byk ni dia akan dpt. Jadi kita para isteri ni adalah kunci utk buka jalan rezeki pada suami kita. Dan awk jgn overthinking ttg illness awk, apa yg berlaku itu dh ketentuan, dn awk dpt husband yg baik pun satu ketentuan. So kita bersyukur saja. Dgn bersyukur saja pun Allah dh buka rezeki kita seluas-luasnya. Percayalah nnti bila tiba masa, suami awk yg awk rasa cukup2 mkn tu lah, tiba2 ada rezeki x diundang. Bykkan doa ya sis

xsure la sis. saya anak first nak makan pedas je keja. samyang 2x spicy, geprek sambal pling pedas. seram ayahnya tengok. second ni, hamboi.. nak memanis nak yg creamy. nak ice cream, nak strawberry milkshake, kek cheese. mak kau sengkek dik. kenapa la selalu sngat nak makan benda2 mahal ni 😂 saya melayankan tekak ni dengan bancuh bandung. ha hilang lah kejap rasa teringin tu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Saya pulak nak makan yang biasa biasa 🤣 Hari hari nak nasi putih dgn telur dadar je. Kadang nasi putih lauk maggi kari. Haritu husband nak bawak breakfast tempat best, tapi tekak nak makan roti canai kosong je taknak kuah 🤣 Husband hari hari risau takut tak cukup zat. Tapi nak buat cemana, tu je tekak kita nak 🥲 Nasib baik tak alah dengan susu so minum susu jela bagi zat 🤣

Sy pun mcmni.. walaupun ni kali ke 3 dah mengandung 😂 Kalau memang makanan tu yg sy nak makan mmg lama jarak rasa lparnya. Kalau waktu tu sy tpksa paksa makan sbb x ada selera nk makn tp nk jaga baby dan diri, erm tak smpai 2-3 jam kemudian lapar sampai pening walaupun tadi tu makan nasi 🫠🫠🫠

normal sis...mcm sy hamil ank sulung dlu suka mkn mgi,mkn yg kuah2 ja..nsi kurg,bila kuar ja ank dia pn kurg mkn nsi...skrg tgah hamil ank kedua dr awal hamil smp lah skrg 8bulan dh sy suka sguh mkn nsi,tgok org mkn dan2 trsa lapaq..mknan berkuah plk jd kurg mkn,tba2 bdan cpt naik plk🤭🤭🤭

sama la dgn sy sis 😂 kalau tak kena dgn tekak taknk mkn..dhla nk mkn yg sedap2..dhtu berat bdn turun pula 🤧padahal mkn dh byk.. mnum air gula mggu lepas sangkut pula gdm..dh kena on diet pula skrg 😭

sy pun mcm ni sis. tk dinafikan pun. kalau rasa benda tu cam tk berapa nk kena ng tekak tp kita mkn pun sbb fikir ank.. last2 tk smpai setengah jam dh lapar mcm tk mkn lgi kn 😅

yg nk mkn tu tekak kita bkn baby.. klau mengidam tu tekak kita yg nk mkn.. janin telan apa saja yg ibu telan.. pastikan mkn yg berkhasiat jgn sllu fastfood..

Kadang2 tekak org mengandung ni mmng mengada2 sis biasa la tu😂😂bby kata alahhh xsedap la mama nk yg lain🤣🤣🤣🤣

mcd boleh download apps dia. nnti boleh guna voucher. ade yg burger kekdg 6.99 je. xpon boleh pilih mix n match. bru rm6.