Minum Air Gula

Hi mommies. Sape yg dah minum air gula? Sy td minum air gula. Then nk tnggu 2 jam tu lama sy dah mula pening n nk muntah. So sy drive p mcd beli mknn. N balik rumah rest jap. Lps tu baru balik klinik utk amik drh 2nd time. Persoalannya bila sy gtau nurse sy p jln tu dia mrh. Dia gtau kmungkinan bacaan gula akn tinggi sbb kita buat aktiviti. Nk tanya ada x mommies sini yg dah minum air gula n p brjln mcm sy (jln sikit je).. Mcm mane bacaan gula mommies? Risau plak takut sangkut sbb p jln tu? Mnyesal p jln. Klau tau xboleh duk diam situ je. Hmmm

32 Balas

Setahu saya lepas minum air gula tak boleh makan dan minum selain air masak saje sbb utk bacaan kali kedua selepas minum air gula tu lbh penting dr yg 1st...tempoh 2 jam yg dia bg tu mmg kena rehat dan tak boleh keluar dr kwsn klinik, saya tak sure la bacaan paras gula awk nanti mcm mana, mmg akan naik tp doa jelah semoga tak lebih dr bacaan normal

5y ago

In shaa Allah... Amin.. Sy hrp pun mcm tu la. Xlebih dr bacaan normal. 😞

hai saya pernah minum air gula. nurse ada nasihatkan jangan makan apa2 sebelum ambil ujian darah kali kedua. kena tunggu 2 jam. then kalau muntah bacaan gula tu dah tak betul rasanya. nurse akan suruh buat appointment baru. boleh je balik berehat tu tapi tak payah pegi jauh mana pun. just rehat kat klinik pun ok. alhamdulillah bacaan gula saya ok..

5y ago

Sy xmkn atau minum. Just drive jauh sikit je. Jln pun xde la byk pun. Masuk beli hashbrown at mcd je😅. Cuma nk tnggu at klinik tu lama sngt buat sy rasa nk muntah. Tu yg keluar jgak

Xda gak g jln2 td.. Duk kat dlm klinik je sementara tunggu nak scan baby.. Xpela.. Kalau kena check lg nnt, pastikan x g jln2 lg la.. Bw air kosong dr rmh dan minum tu je dlu.. Sy tunggu td pn lapar gak sampai pening kepala dan rasa nak muntah.. Nasib baik x naik gastrik😅 jgn risau.. Utk sis, jgn risau semua akan dipermudahkan 🙏

5y ago

Ok je la.. Don't worry 😉

Hi mommies. Skrg tgh tggu no untuk minum air Gula... Normally sdh minum Gula kena banyak minum air.... Jadi mmg kerap akan pg tandas... Bacaan tidak akan ter ganggu melalui pergerakkan. Tapi akan ter ganggu sekiranya kita makan atau tidak banyak kan minum air dalam masa 2 jam sebelum ambil darah untuk 2nd time

5y ago

Boleh tu mommies... Kena minum banyak air Dan mmg akan kerap pergi tandas mcm saya sdh 4 kali pg tandas... Nnt jam 10.10am bru amik 2nd time pnya

hi dear...for sure mmg x blh byk gerak lps mnum air gula...sbb bacaan gula dlm drh akn jd x normal...n mmg x blh mkn n mnum...air msk pn sbb kdg2 ada air kosong yg blh naik kn gula dlm drh...so better btahan slme 2 jam...caranya msuk dlm kete n tdo...after amik drh then u blh mkn spuas2nya....

Walaupun dah 4 tahun lebih, saya nak tanya jugak result gula awak tu mcm mana sbb aktif? Nurse saya suruh aktif sbb takut bacaan gula tinggi 😅. Kawan saya pun bgtau nurse dia pesan jangan aktif sbb takut bacaan tak normal. Esok saya nak repeat minum jdi tengah fikir nak kena aktif ka atau duk saja 😂

Hi. 👋Lepas minum air gula tu boleh berjalan, atau nk gi jenjaln.. Tpi jangn aktif sgt sbb nnti gula bertukar jdi energy, so bacaan dia kurang.. Tapi the most important is, sepanjang bertahan minum air gula tu.. Jangan langsung makan.. Sbb bacaan darah boleh bertukar. 😊

5y ago

Tq awk. Sy xmkn or minum td. Cuma jln je sikit. Sbb nk elakkan muntah. Sbb klau dduk je mmg lain mcm rasa dia tu.. Perit2 tekak je.

Sy hari tu minum air gula buat dkt private..after air gula tny doktor boleh ke makan?..doc kata boleh je tp berpada2..but that time sy attend rumah terbuka..macam2 mkn..nasi beriani la,sate la..lpas tu bru fikir ok ke makan ni..but alhamdulillah the result normal..

Sy 2 minggu lps minum air gula..tp sy ok jer..x byk aktiviti..cuma p jumpa nurse cek perut mcm biasa, lps 2 jam br ambil drh semula..td nurse call gula sy 9(tinggi) mlm nanti kn puasa kul 8 pastu kul 10pm ambil drh kat jari..esok pg kn ambil 4x drh 1hari..(prosedur BSP)

5y ago

Kan..bertabah jer la sy menghadapinya..hrp result awk ok..in shaa Allah

Saya masih keliru lagi. Kenapa kena sangat minum air gula tu utk tgok bacaan. Bahkan dapat tgok kan kalau dia dah cek badan kita darah kita ke air kencing kita ke kan? Kalau rasa sedap, takpe la. Ni asal minum tu. Muntah, berak, cirit la. Boleh jadi demam... Allahuuu

5y ago

Tu la. Demi baby je pk. Klau x.. Mmg xde nye minum. Hahaa