Minum air gula

Hi mommies, minggu depan sy first time nk kne minum air gula dekat kk. KK ni dekat belakang rumah sy je. Sy nak tanye kalau lepas minum air gula tu , kan kena tunggu 2 jam baru ambik darah. Kalau sepanjang 2 jam tu, sy balik rehat dekat rumah blh ke erk? Takut pening atau nk muntah ja . Kalau duk umah, blh baring2 ..heheh

4 Balas

hi mommy, bawak borang ogtt tu pi klinik swasta. dapatkan pendapat doktor utk tak buat ujian air gula yg first time ni. saya refer pada doktor personal, tak perlu pun, doktor akan ambil cek darah gula tanpa puasa. tapi terpulang kepada mommy yea

1y ago

cek darah gula tanpa puasa tu utk tgk kadar hba1c dlm badan. lain dgn mogtt ni. kk mmg akan suruh buat mgtt dulu, kalau tak sangkut then ok. kalau sangkut, biasa doc akan bg 2x bsp. if bsp tak ok, baru amek darah utk hba1c utk tentukan samada ibu dah ada kencing manis sebelum pregnant lg. lepas hba1c baru doc decide nak teruskan diet control/on ubat/insulin

Hai awak. Kalau awak minum air gula sahaja. Boleh je balik. Kalau selepas minum air gula kene jumpa doctor, awak kene stay kat kk tak boleh balik. Macam saya lepas minum air gula, kene jumpa doctor. Pinau pening kepala kt kk 🤣🤣

1y ago

macam saya aritu, doc tanya2 soalan dan lepas tu scan perut

boleh balik. kecuali nurse mmg suruh tunggu situ tak bg balik. tp mostly nurse tak kisah pun sbb ramai patient lain

boleh je awak balik. nurse bg je balik tp dlm 9.30 keatas dia suruh dtg dah.

1y ago

i see,..okok tq