minum air gula

Hye nak tnya...pg td g klinik...kna minum air gula..so kena ambil darah 2x..first ambil drah..pastu minum air gula..kna tggu 2jam...slpas 2jam..ambil air gula lg skli...pastu kk sruh balik...diorang ckp akan call klu tggi...last2 td klinik call...sruh pegi lg mnggu dpn..sbb dia ckp gula tggi..7.8 ? tinggi sangat ka 7.8 tu..sy first time minum air gula..n xda pnglaman lg ? risaunya ??? dia sruh p klinik nnti kena minum air gula lg ka tu? Dia ckp td sruh puasa mcm mlm td...risaunya...hrap2 test nnti smua ok... ?

13 Balas

Dia bergantung kepada faktor..mcm saya badan besar n ada family yg ada kencing manis. 8 weeks dah kena check..alhamdullillah takda..bacaan 4.1 ja.. rahsia dia masa nak checm tu..seminggu sebelum saya dah stop air manis(saya mmng kurang manis) n sehari seblum tu stop makan nasi before 7pm..malam tu kalau lapar..ambik buah..buah epal la seeloknya.. alhamdullillah result ok.. tnggu 28 weeks pula check kali kedua

4y ago

Wah.. sy tak sempat nk pantang mkan.. mmg ade history family kencing manis. So buat buku je smlm.. esok da nk kne amik darah cek gula.. mlm ni kne puasa.. so far 3 kali mengandung takde sangkut.. hrp2 kali ni pon same.

7.8 tu kira boderline sis. Biasanya orang pregnant ni hormon tak stabil. Tuh sebab kadang gula tinggi. Just jaga makan ye sis. At first nnt doktor akan monitor gula through bsp. Kalau gula still tinggi baru doktor akan bg ubat atau cucuk insulin.

Saya 7.1 sikit agi nk sangkut tu.. tapi 2minggu skali jgk kena wt BP sbb berat badan naik je.. takut sangkut darah tinggi.. biasa la org mengandung mcm2 ujian.. bukan senang.

Saya minum air gula masa 13weeks, sangkut 10.4. Haha. Trus buat bsp 2minggu sekali sampai skrg da 8bln. So far bsp result oke, so gdm on diet control saja.

4y ago

sama la kita sis,sangkut 10 lepas minum air gula..bsp so far okay hehe kena jaga makan ja

Sekarang tak kira berapa week kandungan pun. Dorang ikut family history & BMI ibu je.. klau dorang rasa ada potensi utk kena gdm memang kena test.

Sy esok.. baru 10 week.. sb history family parent ade kencing manis.. hrp2 takde sangkut la.. sbb yg 3 kali terakhir pregnant.. tak sangkut.

Depends pada doc kot. Dlu sy 7.4 after mnum air gula doc cma nasihat utk bjaga2 je. Xde sgkut gdm. Tpi kna mnum lg la air gula 28w.

4y ago

Tu lah..sbb sy bru 15weeks

Awk suka mkn minum Manis2 kot. Sbb tu doc suspect GDM, so kena minum air gula lg baru leh tau mmg awk betul ada GDM x

Apa yang saya faham kalau bacaan 7.8 tu kira dah sangkut kencing manis. Bawah 7.8 kira selamat lagi.

4y ago

Tu lah..diorg ckp mcm tu..sy Bru 15week

Sye sebelum minum air gula 5.7 lepas 2 jam 12.2 lagi tinggi.. Risau doktor ngan nurse 😂