Pengerakan bayi

Mommies² nak tanya sy dah 32weeks ,bayi dlm kandungan cukup 10 pgerakan 9pg-9malm .. sebelum ni aktif sangat² tak gosok pun aktif tapi sekarang normal ke kalau bayi dalam kandungan slow pgerakan . Sangat risau bila nak buat kiraan kena gosok kacau² goyang perut plahan dulu baru dia bgerak .. mommies boleh bagi pendapat .. Mommies² ada yg pernah alami mcm ni ke ?

2 Balas

kalau goyang usik2 ada pergerakkan still ok. tp ada doktor kata pattern habis 10gerak tu kene lebih kurang je setiap hari. mcm saya anak 1st dulu masa 37weeks, smpai ke magrib baru 6kali gerak. saya dok goyang2 pon baby xde kick. so saya gerak terus g hosp. sbb da cukup bulan,doktor xbg balik, xnak ambik risiko. doktor suruh bersalin terus. induce 3 hari baru baby keluar 😅

2y ago

tadi scan Alhamdulillah baby okay .. bukan main aktif lagi time doc tgh scan ...😂

Normal. Ruang dalam makin sempit. Makin dekat bsalin makin kerap kena kejutkan bby.

2y ago

thanks you sis ,, risau sangat ... macam2 tengah fikir