Bayi kurang aktif semasa preggy

Hi mommies, nak tanya , saya dah preggy 26 weeks and gender 'baby girl'. Nk tanya pendapat mommies, normal ke kalau baby kurang aktif dalam perut? Sebab kurang dapat rasa kick baby yg kuat. Banyak rasa kick yg slow je and kadang mcm tak rasa langsung. Normal ke mommies utk 26 weeks skrg? #firstbaby

9 Balas

normal. masih ada ruang yg luas dalam rahim awak utk baby berpusing. sebab tu awak ada rasa gerakan slow kdg tak. kita start kiraan kick baby 28w keatas. time ni if gerakan xcukup mmg perlu risau. nk rasa gerakan kuat bila baby awak betul2 dah mampat dlm rahim awak mean dia dh xboleh berpusing. time ni mmg awak akan rasa dn nmpk atas kulit perut. kalau awak masih risau, awak boleh utk pergi scan dkt klinik luar utk lihat condition baby awak. cuma kalau pergi hospital mmg dorang xlyn utk 28w kebawah. sbb hanya awak shja yg boleh tau pergerakan baby awak selalunya mcm mna. dn insting awak tentang pergerakan baby awak.

awak puasa ke? sy pn prasan.masa 20-21w aktif.masuk 22 kurg..23w mcm okay sikit banding 22w.ofcos kita risau kan walaupn ada yg ckp msih awal nk check movement dia. tp sy prasan baby aktif tgh mlm..baca kt TAP pn katanya baby byk tidur..sy goncang2 perut, ckp2 bru dia ada gerak 2 -3 kali. nampak kt perut.. tp kalau awak dh 26, risau, just ke sono buat growth scan.murah sikit rm 28 mcm tu..kalau nk ke klinik pn boleh rm 60 tak kurang

Anak saya girl, kick macam malas aje. Slow haha tak kisah la berapa week sekalipun. Takde nya kick sampai gegar perut. Cukup sekadar berasa. Bila scan pun dia malas nak tunjuk muka hahaha tapi disebabkan dia malas gerak la 39w saya kena induce 😒😒😒😒 sekarang dia dah 4 bulan, bila tengok kaki dia menendang2 rasa geram sebab dalam perut taknak tendang????? Ibu kena induce sebab kau????? Grrrrr hahahaha

1y ago

hahha sama sis. kene tepuk perut baru die tendang. kalo x ehh ade ke x ni. 🤣 tp waktu kite rilek2 baring time malam baru die kuak lentang. tp slow ajelah xkuat sgt pon.

Klau bawah 28weeks di consider normal sbbnya msih byk ruang..28 weeks bru start kira gerakan bby..time ni bru lah dikatakan tak normal..klau nk thu, blh pegi scan luar. Ambik growth scan biasa.. Klau bwh 28weeks pegi hosp, jwpn diorg, bby msih kecil. Sy ckp sbb dulu ank sulung pun sy mcm ni.. klau awak puasa, better selang seli,. Kita ni mng larat. Yg di dlm tu tak thu

Saya pulak seblum ni, kuat tndgan dia. Tapi sejak kena kira kick ni, slow pulak, hehe, tapi tak pa la, skrg sya banyak tido, mmg time bila nk rasa kann. hehe, Tapi Alhamdullilah aktif, jnji cukup 10 tndgn dalam masa 12 jam. Lagi pun kalau puasa dia slow sikit kdg tuu, tapi kalai risau sngt, sya mmg berbuka, bru la baby aktif

saya perasan start 27 minggu baru baby aktif bergerak dan kick. pergerakan kuat yg sampai rasa nyilu adoii. baru lah mcm oohhh patutlah kk suruh pantau pergerakan start 28 minggu. tunggu 28 minggu ke atas pergerakan akan kuat sampai rasa sakit haha.

saya 27w3d..saya pn rsa mcm kurang aktif.. tidak mcm sebelum2 neh..tp ad msa dy gerak juga.. risau juga saya...neh pn trpikir nk g kecemasan.. bg doktor check sma ada baby okay atau tak 😊..kalau sis rsa was was baik pegi check doktor..

1y ago

@atikah rahin betul tu awak sy pernah baca experience mommy dr group ibu hamil. baby dia kurang gerak dn bawah 28w. dia pergi pac kena mrh teruk sbb doctor ckp tu bukan emergency. so dia balik. rupa2 nya baby dia dh xde. sedih bca kisah mommy. tu yg sy suggest kalau boleh pergi swasta. sbb takut hospital gov xlyn kita. sy baca dr page fb doctor imelda sendiri pon ada patient dia tergerak hati dn berkeras nk g check sbb baby xgerak. usia kandungan 26w. dia pergi swasta. dn mmg betul insting dia. baby dia dh lemah. terus kena pantau.

sya 36w4d aktif sngt hrap membantu nti mempercepatkn bukaan cm nti..due 3hb5 mcm x sampi dah kpala dah kat bwah..kerap sngt dia mgeras last2 rasa ngilu mnucuk nucuk kat bwah.smoga dipermudahkn urusan kita mom

Normal mcm sy 26week ttibe tak aktif dlm 27-28week bby normal blik kuat kick dh , nnt 28week dh kira prgrakkn bby dri jam9pg smpai 9 mlm