Menyusu sambil puasa

Mommies yg puasa smbil menyusu okay ke smua? Ini anak first sy tak sangka penat sngt menyusu sambil puasa tpi alhamdulillah setakat ni masih okay. Sampai sy trun 4kg dah.(sblm ni mmg susah btul nk trun) tpi tak thu la bila raya nnti naik balik ke tak 😅

16 Balas

saya last year cuba puasa tp susu mmg drop sangat2, kesian kat anak sebab dia baru 2 bulan, fully BF. so saya decide puasa selang seli, sehari puasa, 2 hari tak puasa. tahun ni bayar fidyah haha. tahun ni anak dah start makan and saya dah mix susu formula. tp bijak ye, tiba2 anak taknak susu formula, nangis2 nk mengempeng. sabo jelah. tp alhmdulillah masih gigih berpuasa sbb dia dah tak kuat sgt myusu macam dulu sebab dah makan kan, myusu masa nak tido dan bgun tido shja.

Tak okkkk sebab mulut naik ulser yang teruk sebab tak cukup air (walaupun dah minum banyak air) so terpaksa puasa celup celup jelah. Bila susu drop, saya tak akan puasa keesokkan harinya sebab anak saya tak mau susu frozen yih! hahahahaha

anak saya taknak direct start 3 bulan. jadi saya perah masuk botol. sebabtu boleh tahu susu drop ke tak. kalau awak direct, boleh tahu melalui kencing berak anak. kalau sama ja macam sblum puasa maksudnya susu awak okay la.

Alhamdulillah setakat ni okay, Allah permudahkan. But depend on our body condition, jgn ikut org lain. Sis je tau bdn sis cmne. Sy klo pose effect berat baby, sy puasa selang seli lg2 baby belum 6 bulan.

first time mommy juga ni, awal dulu risau sangat sangat, anak pula siang menyusu tiap 2 jam tapi kita try je puasa alhamdulillah, even kiok bila nak dekat berbuka tu hehehe tak sangka dapat puasa penuh

3mo ago

alhamdulillah… ye sy mmg kdang2 tgh hari pun dah kiok hahaha.

saya dapat puasa sminggu je, pastu susu drop. air pun dh minum banyak bila berbuka n sblum sahur. Salute betul mommies yang dapat puasa penuh walaupun fully breastfeed. tahniah mommy 🤍

3mo ago

klu baby sama je mcm sblm puasa okay tu insyaallah. klu susu drop baby akn bnyk merengek mcm tak puas susu, kencing, berak pun kurang.

alhamdulillah ok..waktu sahur sy minum oat or nestum..air rendaman kurma..nasi..sy pun makin slim hahaha..bb umo 6 bln kuat menyusu.tp masih ada energy lg wlau letih layan 6 org ank

3mo ago

samaaa. oat mmg membantu. saya amalkan setiap kali sahur alhamdulillah susu mkin meriah pulak.. cuma dkt petang2 dahaga amat sngt

Puasa sehari je tu pun mcm nak pengsan lepas berbuka. Sy jenis yang tahan sakit. Tapi yg tak boleh bila susu drop. Jadinya tak puasa lah. Sediakan fidyah je la nanti 🥲

3mo ago

berkorban ye jd mak ni.. fidyah & ganti puasa

saya okay jeee walaupun menyusu tapi tula air kencing baby tetiba bertukar warna. ada sedikit merah/pink baru beberapa hari. kenapa ya mommies? anak saya babyboy

3mo ago

mungkin bby alami hydration kurang air dlm badan..better buat smntra wktu ni jgn puasa dlu..sbb bby perlukan susu yg mencukupi.islam itu mudah dan indah..dia takan membebankan ibu2 dlm bab puasa ni..jd bila jd sesuatu abnormal pd bby better berbuka..mungkin pd kita ok dan kita ingt susu kita bg pd bby ckup..tp yg brlaku sebaliknya..pd kita puasa tiada mslh..tp bby sebaliknya..bby prlukan byk nutrisi dr susu bdn yg kita hasilkan ..mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

Susu drop teruk start sy puasa. Lepas tu try jugak tak puasa, susu nya bertambah sikittt je dari masa berpuasa. Entah laa ekk nak buat apa lagi