Mental health tak okay.. Fully BF

patut ke sy brenti menyusu klu sy rsa itu buat mental health sy tak okay. penat sngt menyusu dah. stress nk pump kt keje. tpi nk brenti skarang sayang anak dah 10 bulan. atau mungkin sy terlalu penat je , tak dpt menyesuaikan diri nk uruskan anak… plan sy nk fully susu bf sampai 2 thun tpi aduh rsa tak semangat dan penat sngt dh. bleh share sapa pengalaman mcm ni tak?

7 Balas

Ikut kemampuan mommy. Mental health mommy is the most important for me. Mak hati senang confirm rumahtangga pun bahagia. Saya pun selalu target bf sampai anak setahun je after setahun wean off bagi minum full cream. since 6m lagi saya dah gapkan pumping time, 4jam sekali 9am & 1pm. Susu mmg makin drop tp sebab anak dah makan kan so still cukup utk dia. If tak cukup pun saya standby fm kt BS tp tu pun seminggu sekali je dia minum. Anak saya jenis high need, dari NB sampai 3m mmg hanya Tuhan jelaa yg tahu. Tp now dia dah tak meragam & mudah urus

Kira sis lama jugak tu bf sampai anak 10 bulan. Saya sampai 4 bulan je lepastu kasi susu formula. Mental saya tak kuat macam orang lain. Penattt sangat sangat. Saya ikut kata hati je. Skrg bagi anak saya minum susu dutchbaby dia dah 7 bulann.

pernah rasa masa first pregnant... mmg x kuat mental nak bf.. tambah pulak siang dia tido je.. malam baru nak myusu.. last2 bagi botol jgk.. fm.. senang hati.. tapi selang2 jugak la dgn bf..

Saya henti lepas baby 5 bulan. Bos selalu je cari saya masa saya nak pump. Stress, susu pun dah kurang. Lepas tu saya henti, saya bagi fm. Suami boleh tolong ngan feeding waktu malam.

buat aje lah apa mak rasa nk buat.. yg penting kita bertanggungjawab atas keputusan yg kita dh buat. dan jgn lupa weaning off process pun bukan lah senang mcm tutup paip done

buat ikut mampu mummy. jgn paksa. nnt skrg dh start penat2 lama2 susu drop mummy jgk yg stress balik. klau x mntk kerjasama suami kerja2 rumah dia handle