hb low

hi mommies yg dah banyak pengalaman mengalami hb low,sya baru je pregnant anak pertama dan minggu lepas doc ckap hb sy low.Masalah sy skarang ni sya lngsung xdapat telan ubat dengan air kosong.What should I do? Memang xboleh langsung.Tlg sya plss.??

20 Balas

Setiap hari makan bayam. Makanan2 tambah darah seperti kerang, hati, sayur bayam, delima. Ambil sayur bayam setiap hari, insyallah hb akan naik. Ubat pil merah boleh makan x? Saya tukar kepada maltofer sprt yg disarankan oleh doktor, sbb xboleh mkn ubat merah tu

5y ago

Ubat merah tu mcmana sis

Tips sy tiap kali 2-3 hari sebelum pergi check up, sy akan makan kerang. Hb sy ok canti dalam 12.2 macam tu 😁. Tapi kalau nak hari2 makan kerang tak mampu la, kerang dah mahal.😅

5y ago

Hati ayam sebenar tak digalakan makan..sya mmg tak makan hati ayam dri dulu..sebab hati ayam ni bakteria banyak,sebab masa ayam ni hidup makanan apa semua dia bantai,ibarat perokok tegar..

Bancuh oren tanpa gula, sy selalu kalau xlalu air kosong,, sy ambk ubat minum dgn air oren mcmtu.. Takpun makan buah jambu batu, buah naga, buah delima bagus juga utk HB.

Hye sis.. Sediakn selalu dlm peti ais buah delima n buah naga hehe.. Amlkan mkn sehari separuh atau suku xpe da.. Sy mmg buat gtu je.. Hb maintan 13 alhamdulillah. 🤗

Kalau bule ubt ambil sblm tdr dgn air oren , nk cpt mkn buah jambu batu , pati delima/buah delima. Sy amalkn mmg cpt alhamdulillah skrg maintain 11 keats , 36w2d

kesiannya.. cuba ambil makanan seperti kerang dan hati.. banyakkan minum susu.. ubat yg doktor bagi perlu paksa makan juga..

5y ago

sama2 😉

Hai. Saya ada pengalaman hb low. Mcm2 ubat try. Last2 beli sangobion, baru ok. Boleh cuba. Mana tahu serasi 😊

5y ago

Dokter suruh try sangobion ke sis.. Kalau dokter tak suruh boleh ambik tak ..sbp sy hb low jugak, 10 je.

Kalau sy bnykn minum air kurma cmpur susu kambing insyaallah hb x low n anak x kan kuning nanti.

Mkn ibiret dgn jus oren..hb sy dr 11.4 naik 12.9...alhamdulillah..skng dh 24weeks..maintain je hb..

Mommy cuba try ubat iberet boleh dapat kan kat farmasi.Serta minum ubat dengn air oren sunquick