Nak tanya exprience mommy yg czer/c-section

Hi mommies yg ada exprience czer & berpantang bersama CL. Worth it tak untuk ambil? Adakah lepas luka dh okay baru kita ambil CL? Sy sgt overthinking walaupun belum bersalin. Tgh survey CL

9 Balas

Hi, bagi saya if ada bajet worth it sangat2 ambik. if czer biasanya CL akan datang selepas seminggu, tp saya request dtg hari ke 5 sebab masa tu risau ada ketulan bawah ketiak (salur susu tersumbat) jadi nk cepat2 urut (sebab sakit sgt nak angkat tangan pun sakit). alhmdulillah dapat CL super duper best mengurut, sangat pandai handle baby, siap saya belajar mcm2 lagi. hari pertama lepas urut rasa ringan sgt badan, ternanti2 setiap hari CL dtg urut tu🤭. untuk urut & tungku, mmg saya tak bg sentuh kawasan perut. even masa urut pun saya cuma baring dan mengiring (siap CL lapikkan bantal lagi nak bg kita selesa). kalau bersalin normal biasanya CL akan mintak kita meniarap. saya tak buat sauna sebab seriau luka czer baru nak kering. tangas pun saya buat sekali je, mungkin sbb pakai pad bersalin tak sesuai kulit naik ruam, bila kena panas tu pedih nauzubillah. so boleh survey pakej yg sesuai dgn bajet dan kehendak ya. dan cari jugak yg boleh kompromi (kdg2 mungkin ada hari kita kena pergi klinik atau tak available di rumah, pastikan boleh postpone masa/tarikh, bukan burn).

If czer, most cl companies akan mulakan rawatan 7-10 hari lepas bersalin. Jadi awal2 tu awak mmg perlukan bantuan husband. Bagi saya worth it if pantang sendiri or taknak susahkan your mom/mil. Saya ambil pakej 6 jam 30 days mmg tak pening kepala sbb ada yg masak, urus baby & uruskan saya juga. Time baby tidur & cl masak, saya pun tidur sekali rest2. Bangun tidur terus makan, husband balik kerja pun tinggal makan je. Rumah (kawasan rawatan) cl kemas, baju saya & baby cl basuh & lipat. Hari2 saya ditungku diurut & mandi herba, scrub badan tiap minggu. Semuanya dibuat based on schedule so sgt lah teratur hidup saya time tu. Saya cuma fokus df baby & jaga luka czer je. Tp bagi saya tak perlu sampai 30 days pun takpa, saya sebab nk healing lebih gitu. Anak first czer jugak mmg sakit tak terkata lah recovery period tu taktau la sebab first time ke kan thats why second baby ni elective czer saya ambil cl. And semuanya smooth, tak sesakit first time. Belum habis pantang dah boleh drive 😆 Maybe sebab dah second time & tak stress ada yg jaga kita

depends dgn pakej CL.. ade yg CL dudk ngn kte trus.. yg nie memg dia jge mak & baby utk brurut & mandi skali masak lauk pantang.. ade jgak CL yg btol2 khusus utk brurut mak je baby dia x jge sgt.. skadar tuam baby je.. ade jgak yg skg wat servis makanan pantang sahaja.. Tpulang pada sis.. sye pun amek CL & bsalin normal.. tp pakej sye hanya utk brurut (ibu) & tuam/urut/mandi baby.. sbb mak sye ade jge mse pntg, msk2 mak sye yg settle kn.. Klu czer pn ade jgak yg amek pakej mcm tu, tp CL akn urut ble mak da smggu++ bsalin..

Hi, sy xde pengalaman dgn CL. Kalau ada duit bg sy elok sgt ambil pakej CL ada jugak org nk tolong jaga kita. Tp kne make sure cari yg bertauliah, yg big company bukan persendirian. Kalau duit paras hidung sy x suggest amik CL. Sbb sy bersalin dua anak czer pantang sendiri Alhamdulillah ok je asalkan ada org sudi nk jaga. Suami/mak. Mereka masakkan utk kita, basuh baju dan kemas rumah utk kita. kita just jaga diri dan anak je. Urut, tungku, bengkung sy buat dan pakai sendiri semua xde masalah

Hye sis Saya 2x czer Depends jugak. Pada better ambik cL sebab awal2 tak boleh buat kerja berat… nak memasak apa semua tu. Saya dulu berpantang kakak tolong jaga memasak semua dia buat. Saya jaga baby jaga diri sendiri ja banyak. Tapi still kena banyak bergerak. Tak boleh asyik duduk baring lama2. Kena bagi darah berjalan sama. Elakkan angkat atau buat kerja berat2.

sye 2x czer n mmg amek cl tp untk 3hari je. sye request untk start rawatan hari ke-7 bila sye dh kuat sikit and dorg xkan urut dgn bahagian perut kita. awl2 lps discharged tu husband n mak yg tlng. lps 2mnggu tu dh blh uruskan diri sendiri sbb dh xsakit 😂.

saya lepas 2 minggu baru start CL, Tapi dia cuma urut bahagian permukaan atas je macam tangan kaki ngan badan belakang ala kadar, yang selebihnya semua lepas 3 bulan gitu baru urut betul sebab baru berani meniarap 🤭🤭

Kalau mampu boleh je. Tapi pantang sendiri pun ok je. Nk lula cepat baik, amalkan makanan yg tinggi vit c. Makan buah sunquick. Protein. in shaa Allah luka cepat baik

Sy first mom. Czer. Sy ambik CL. Better ambk yg 14hari je. Sbb dlm 14hari tu insyaAllah bdn dh kuat sikit dh boleh mndkan baby.