Luah perasaan

Hi mommies☺️ Wajar ke saya, pertama kali menjadi seorang ibu dan usia bayi baru masuk 4bulan merasa penat? Bukan pada fizikal saja tapi pada mental juga. Baru2 ini saya kerap menangis, berfikir macam2. Penat lelah saya menjaga anak, mengurus rumah, saya surirumah. Anak pula fully bf. Penat sangat penat. Semalam hari ibu, saya ada baca di fb apa yg ibu mahukan untuk hari ibu. Mereka mahukan “me time”. Saya juga mahukan “me time” tapi saya tahu saya takkan dapat merasa “me time” kerana anak fully bf dan suami bekerja. Dalam pada masa yg sama, saya rasa tak layak untuk “me time” kerana anak baru seorang dan baru 4bulan. Malam tadi baru saya betul2 rasa letih. Badan saya sakit, rasa lelah. Tidak dapat nap pada siang kerana uruskan kerja rumah. Dari segi fizikal mungkin saya kuat lagi, tapi dari segi mental Allah saja yang tahu. Setiap malam anak kerap bangun pagi untuk susu. Lihat suami disebelah tidur nyenyak, kan best dapat tidur nyenyak macam tu☺️ Saya kerap nangis seorang diri, ketika susukan anak dialah yang nampak saya menangis berjurai jurai air mata. Saya pandang mata dia, walaupon dia tak faham kenapa mummy dia menangis🤣 Suami takkan faham, saya taknak luah kat suami sbb saya takut. Takut dibandingkan dengan dia yang bekerja di luar dengan saya yang duduk dirumah menjaga anak. Saya taknak dibandingkan penat lelah suami bekerja dengan penat lelah saya yang hanya duduk di rumah menguruskan anak dan perihal rumah. Saya tiada kawan, anak & suami lah kawan saya. Cuma disini saya mampu luahkan perasaan apa yg terbuku si hati saya. Maafkan saya kalau rasa penulisan saya ni “mengada” bagi anda. Tentu akan ada yang kata “eleh kan first mom tu pon nak penat” hehehe😅 Cuma ini saja luahan saya. Maafkan saya & terima kasih🥰

44 Balas

ni baru sikit sis. awk akan hadap lebih byk lagi masa akan dtg. ni tips sye, baby tido/nap awk tido/rehat. xperlu buat apa2. baring sblh dia skli buat lah apa nak buat, tgok netflix ke shopee ke tdo ke pakai mask muka ke ape ke. xperlu nak terkejar2 buat kerja rumah. sbb tu lah waktu me time awk nk rehat kan bdn kejap sblm die bangun and sambung buat kerja rumah. meh sye share rutin sye as rujukan awk mana tau boleh cedok 1 2 cara guna dlm urusan awk. sye buat rutin yg sama dari baby lahir sampai now dh nk msuk 6bulan. 1st kena tau rutin bby awk dulu, bgun pukul berapa. berapa lama masa jaga, waktu susu mcm mana. mcm baby sye bgun setiap hari pukul 7 pagi and ada 2kali nap, waktu jaga anggaran 2.5jam ke 4jam. die bangun sye bagi susu, lps tu buat breakfast, sediakan bekal husband sye, makan, masukkn baju dlm washing machine, keluar kan lauk yg nak masak .and pkul 10 wktu nap ank sye, dlm pkul 930 sye akn mndi kn die, bwk masuk bilik, kalau sempat sye mandi, sye mandi, bagi susu, tido kan die. ank sye tdo sye baring sblh die. kalau ngantuk tdo sekali, kalau x ngantuk nnti sye tgok movie ke resepi ke ape2 jela. die bangun dlm sejam atau dua jam lps tu. bgun bagi susu. bwk keluar, sye akn masak, makan sidai baju. lps tu sye lyn je anak sye. nap ptg pon sama jugak. bila dia bgun, sye mkn ptg, masak nasik ke, bwk anak keluar jln2 pusing blkg rumah. and sye ajar anak tido dari lahir utk tido mlm awal. plg awal pkul 530 die dh tdo kalau siang nap sekali je. plg lewat lps isyak. lps anak tdo mlm tu adalah me time sye dgn husband. nak mntk picit2 ke nk tgok movie sama2 ke ape ke. dan sye bukan setiap hari akn masak. ade hari yg sye malas or hari anak meragam, sye suruh husband masak masa die balik kerja or sye akn order grab je. sbb sye bukan robot yg x reti penat. dan sye epmom yg kena pump susu utk anak minum. tapi kalau malas pump sye bagi je susu formula. nasihat sye, bagitau husband awk perlukan masa sejam atau dua sehari utk relax tenangkan minda. and kalau rasa penat utk bf, boleh pump ltk botol. kalau malas nak pump, boleh bagi susu fm. and awk kena tau. kite yg buat masa me time tu. bukan me time tu yg buat kite. so curik2 la masa sikit dlm sehari tu.

Saya dah tau saya agak terlewat utk balas post ni, tapi saya nak awak tau yg kita ni semua MAK yg tak pernah sempurna 😊 Tak salah kalau kita letih/stress/menagis. Kita adalah manusia.. Menagis la sepuasnya kalau itu dapat membantu sis utk bangkit dgn senyuman semula esok hari 🤗 Saya juga seorang ibu yg fully DF anak, seorang suri rumah yg menguruskan rumah dan suami. Saya juga ada part time jual soft toy bundle di shopee live. So i do understand u very well. We are in the same spot. Apa yang saya amalkan— 1) Saya cuma buat satu kerja rumah dalam satu hari. Isnin cuci kain Selasa lipat Rabu vacuum rumah Contoh camtu. Sebab saya sedar saya x mampu buat semua dalam satu hari Jadi bila baby tido, saya tido skali. Ketahuilah, Itu je masa rehat yg kita ada. Jadi gunakan lah masa rehat itu utk rehat sebaiknya. Kalau tak boleh tidur, pejam. Tak boleh pejam, baring, tak boleh baring duduk. Janji rest. Love yourself too 🥰 2) Stop negative thinking. Saya pun mcm awak jugak, saya selalu cemburu dgn waktu rehat yg suami ada. Tapi makin kita fikirkan semua tu, makin kita akan sakit hati dan jadi tak ikhlas. Silap hari bulan boleh jadi mengungkit/ bergaduh dgn partner. Utk stop dari fikir2 negative saya cuma pesan pada hati, Letihku- kerana Allah Taala. Letihku demi anak ku. Jadi walaupun letih, saya ikhlas dan hati saya redha. 3) Talk with your partner. Pasangan adalah separuh dari diri kita. Susah senang sama sama. Ngadu, tegur, nasihat. Kita ada hak walaupun kita isteri. Semua tu xkan menjadikan kita nusyuz. Janji cara kita sampaikan tu sesuai dgn syarak Islam.. Apapun, saya doakan semoga sis dan semua parent dalam dunia ni kuat dalam menjalankan tanggungjawab. Percaya lah, satu hari nanti kita semua akan bangga dgn semua pengorbanan kita selama harini.. ITS ALL GONNA BE WORTH IT 😘♥️

i feel u sis. tambah2 anak sy dh pandai merangkak. merayap merata. sntiasa kna monitor takut dia kutip benda makan. kjap2 kena p amek dia sbb dh mrayap ke tmpat2 xspatutnya. belum lg bila time dia meragam xnak tido. letihnyaaa...kdg2 sy pon rasa sunyi sbb dulu bkerja. skrg housewife.. bila mngadu dkt husband letih. dia boleh tny balik letih buat apa dok rumah jaga anak ja pon.. mmg dia xtaw letih jaga anak tu mcm mna sbb dia bukn penah jaga at least full sehari pon. sy pon fully bf.. bila ckp letih + mngantok sbb xcukup tido mlm2 bgun mnyusu dia ckp bgun nyusu pastu tido balik kan...apa yg letihnya...eiii geram!. end up sy dh xbuat breakfast ntuk dia. lpas subuh mmg sy tido balik. mampoih p dia nk kata apa.. dsebabkn sy dh xboleh mngadu letih dkat dia, so sy amek inisiatif ntuk diam bila sy rasa penat. ckp pon spatah2 ja. so husband taw la sy tgh badmood n rehat. tp hsband sy sbenarnya jenis mnolong jgk. lpas balik keja dia bg mandi & main dgn anak. anak berak pon dia yg akn basuh. tp smua tu masih xleh lawan penat kita yg jaga anak seharian ni. sbb nnt malam yg nk bagi tido anak, sy jgk. tmbah2 klau anak meragam xnk tido tp dh mngantok.. pdhal dh sejam lebih usaha nk bg dia tido. nnt mula la nak jadi singa. lpas tu husband msuk bilik marah ckp syg ni anak sorg pon nak marah2. lpas tu dia amek anak bwk kluar acah2 jadi penyelamat 😅. itu belum kira hari cuti dia pegi mancing lg. wehhh baru nak harapkan dia jaga anak. tulah mana la xstress....dia boleh cuti n buat segala hobi dia. tp bini. xda rehat xda cuti ngadap anak ja 24jam. tp xpala slagi boleh sabar.. semoga semua ibu peroleh ganjaran pahala paling besar dari Allah

Oh My Goodness awak... Bukan semua org boleh jadi mother tau. N being a mother is a toughest job in the world. Awak sepatutnye layak untuk dpt "me time" tu. x kira lah anak 1st ke, anak 2nd ke, berapa anak pun, u should deserve to have "me time". Dan X kisah lah awak bekerja ke, full time housewife ke, as long u r mother to ur kid, u should deserve "me time". Badan kita bukan robot awak. Sampai satu tahap kita pun perlu berhenti seketika dan rehat. U should talk to ur husband n let him understand what u want. Kalau sy, my "me time", adalah drinking hot tea at night. Tanpa gangguan dr husband dan anak sy. I want to drink peacefully & calmly tanpa rushing apa2.. it really helps my mental health. Awak cr lah apa yg awak nk buat untuk "me time" tu.. Communicate with ur husband. Again, every mother should appreciate themselves n have "me time" for their mental health. Lg 1 awak jgn letak dlm kepala yg suami tu lg penat dr kita yg sentiasa kt rumah nie. Suami tu x perlu rushing apa2 pun, die nk makan minum on time boleh je. Lg pula die berjumpa dgn kwn2 die. Ada kwn sy lg la, sebelum sy berkahwin 2 tahun lpas, die ckp dgn bini die, die pergi keje, tp sebenarnye die ambik cuti 1 hari pergi check in hotel budget semata2 untuk tido n rest. (Jgn fikir lain2 ye). Kwn sy nie mmg die check in untuk tido sahaja sbb kt rumah x dpt rehat ada anak2. So, I would say buat anak nie dua2 terlibat, so sit down dan discuss dgn husband awak pasal benda nie. U have long way to go my dear. Anak nk membesar lg perlukan perhatian sepenuhnye.

sabarlah.. sbb tu bkn mudah mnjd seorang ibu.. sblm ada anak mmang kita teringin sgt ada anak sbb tgok org seronok ada anak.. hakikatnya tidak seindah yg dilihat.. mnjd ibu sgt bnyk diuji dgn kesakitan.. samada dari segi fizikal..emosi..mental..jiwa..perasaan dan tubuh badan.. nk membesarkan anak bkn suatu yg mudah.. sbb tu doktor & misi nasihatkan kita untuk merancang sebaiknya slps kita bersalin.. sbb tu lh.. pergi terus terang pada suami.. komunikasi dlm rmh tangga amat penting.. jgn pendam.. klau x masing² x tahu apa yg terpendam dlm hati masing².. selami hati masing².. cari waktu yg tenang & sesuai untuk berckp dgn suami..mana² wanita yg sedang mengandung ataupun baru menjadi ibu.. harus tahu satu perkara.. kehidupan kita mmang akan berubah terus slps ada anak.. rutin harian kita sgt kalut & padat.. badan.. mental..emosi jgn ckp.. mmang cukup² penat..kdng hubungan kita & suami jd x sesweet dan indah sblm ada anak.. sbb kita bnyk fokus pada anak.. tp carilah jgk waktu yg free untuk wujudkan keceriaan & kemanisan bersama suami.. cari waktu sesuai untuk manja dgn suami.. klau ada fmly terdkt pergi lh rmh mereka bawa cari teman borak.. wktu suami prgi kerja tu carilah wktu untuk awak & anak tido skjp dlm sejam 2.. dh bangun tu sambung lh bt apa yg patut mana sempat.. klau betul² x sempat sgt.. ws lah suami terus terang pada dia yg awak x sempat urus semuanya.. inshaAllah dia fhm.. ambil positif kata² ibu di atas..

Untuk first mom saya rasa normal kita letih mental zahir batin , sebab badan kita macam kena culture shock . saya pun suri rumah , husband kerja balik jam 4 kemas rumah , mandi solat , jam 6 sambung buat part time foodpanda . kalau situation sis macam ni , elakkan untuk depression / stress . sis boleh bincang dengan husband sis . kalau nak lagi selesa bincang dengan husb akan ada sebulan tu duduk lah rumah mak awak seminggu ke biar kita ada masa untuk rilex . husband saya boleh bertolak ansur sebab dia tahu kalau saya stress , saya punya mood memang macam orang tak tentu arah , kuat marah tu semuaa . seelok eloknya sis luah semua dekat husb , memang husband ni akan ingat kita ni ok je selagi kita tak luah . bila kita luah percayalah sis lama lama dia akan terfikir jugak . saya kalau dah luah sambil nangis tu dok cakap " senang lah walaupun kerja still boleh tengok suasana luar , masih boleh comunnication kat luar , ni kalau dah siang petang malam duduk rumah buat benda sama , sapa tak stress " , " pandai buat anak berdua alih alih aku sorang jaga " saya tegas sikit sis dekat husb , nak kesian dekat husb sebab dia sorang je cari duit boleh je sis tapi dah memang tanggungjawab husb untuk nafkah anak bini kita just tolong manage kewangan keluarfa untuk bantu kurangkan beban husb . jangan tanggung sorang sorang sis tak baik untuk kesihatan mental fizikal awak .

point dia 1 saja . Suami. . 1)sebelum proses buat anak kena bincang dah apa peranan ibu bapa,apa lagi kalau takda pengalaman. 2)zaman sekarang jgn risau, ilmu parenting bersepah ada .. nak dgn tak saja baca. 3) luahkan dekat suami dgn fakta sbb ada suami jenis pandai putar ayat sampai wife rasa fedup malas nak cakap apa2 lagi dah 4)selalu org kata "mintak tolong" suami. tapi pnah dgr dkat tiktok (doctor lelaki) yg kita tak perlu "mintak tolong" suami,tapi kena bincang siapa yg perlu urus peranan& tanggungjawab sekian2 tugas.. biar suami tau yg dia pun ada peranan dlm keluarga. 5)masa sex pandai sama2 kan, dari wife pregnant sampai la ank tu dah kahwin kedua ibubapa kena sama2 jaga.bkn kata eh ko pregnant pandai2 la jaga, eh ko dduk rmah jaga anak bkn buat apa pun,aku kerja letih balik nk rehat la❌❌❌❌(cth suami yg tak perihatin) 6) Pendek kata Komunikasi tu sgt penting. tapi tu la,klau jenis ego tinggi pun susah jgak. yg dh biasa dgn ayat "esk ko kawin senang ada org boleh urus smua" 7) Tegas bukan garang 8) ingat ayat ringkas ni,kdang dlm ceramah agama pun ada. "bila ibu happy seluruh isi rumah akan happy,bila ibu suram seluruh isi rumah akan kacau"

1y ago

betul. tanggungjawab bersama. kalau suami tu jenis tak faham, lambat pickup, rajinkan je diri tegur/cakap/bincang.

saya faham perasaan sis..kalau jenis yg susah nk meluah kat suami apa yg terbuku dan terpendam dalam hati..saya pun mcm tu cuma saya belum melahirkan anak lagi..baru pregnant 5 bulan..tp kadang2 menangis sebab stress dgn keadaan skrg tambah2 yg suri rumah ni takdak tempat nak pegi mana2.. satu hari tu tiba2 suami ternampak saya nangis n dia tanya kenapa nangis..dia cuba pujuk tp saya tak terluah nk cerita..saya hanya terus nangis n suami tggu sampai saya habis nangis..n lepas dah habis nangis saya terus ajak suami kluar p shopping mall..suami pun okey jom..cukup sekadar dpt jalan2 kluar drpd kepompong rumah..cuma nk hilangkan stress.. alhamdulillah lepas tu happy balik... saya rasa sis kena ajak suami kluar ajak pegi window shopping ke apa..kadang2 kita kena nangis depan suami jugak sbb dorang tak kan tahu kita tgh stress selagi tak nampk dgn mata dorang sendiri..ajak suami kluar bawak awak jalan2 makan2 kat luar macam mula2 dating dulu. tu pun umpama me time untuk kita..anak suruh suami jaga masa jalan2 kat shopping mall..saya harap suami sis boleh memahami sis n sis pun dpt happy semua🤗🤗

saya pun first mom. baru 41 hari pjj dengan suami. saya pantang kat kg. semua saya buat sendiri taknak susahkan org lain konon. mental memang koyak baby kuat nangis sbb growth spurt ka apa ntah la penat memang penat sungguh. fizikal lagi trok sakit. baby makin berat. mcm sakit ja balik dkt missv saya ni. bilik saya kat kg ni tingkat atas. kemana mana saya bawa baby dengan beg galas berisi air panas pempes dan susu. memang sakit belakang sangat. hidup berubah 360° sebelum beranak ni. saya sedih sangat. saya penat. saya nak rehat. cuti bersalin 90hari ni igtkan boleh rehat ternyata tidak. bulan julai nanti saya kerja dah. memang bertambah tambah penat😌 pernah sekali tu luah kat org yg saya penat. boleh pulak dia kata "jaga anak ni memang payah bukannya senang" yala saya tahu la payah saya cuma luah. sakit sangat hati. mental pun apatah lagi sakit. apapa semua saya yg salah. saya firstime mom kan mana lah saya tahu sangat. nak ikut org dulu dulu memang tak lah. skrg dah moden buat jala cara moden lebih menyenangkan. pernah sampai tahap saya fadeup sgt saya marah kat baby saya😌

sis saran saya sis kena luahkan semua apa yang sis rasa dengan suami...jangan pendam,tak baik buat kesehatan,anak saya 2 yang pertama 1y8m yang kedua baru 1 bulan...saya pun suri rumah,hari2 saya menghadap anak² saya yang banyak maunya...suami saya berkerja 1 minggu 1 kali je dapat balik...bila dia balik tu je masa saya rehat jaga anak...sbb dia akan jaga anak,dia mandikan,dia bagi makan,dia ajak main,dia buat susu,saya cuma buat kerja rumah...senang tak??sebelum ni saya juga sama macam sis waktu fist dapat anak...saya tak berani cakap,sy sllu pendam,tapi lama² sy terfikir sampai bila nak Macam nii,yang ada sy yang gila,last² saya ajak suami bincang elok²...saya cakap yang saya ni penat,saya letih,saya tak cukup tidur,sy suruh dia paham keadaan sy, takkan kita je yang kena faham keadaan suami,kita juga nak di fahami,lama² dia faham...dia ubah sikit² cara dia...lama kelamaan dia jadi kebiasaan kita tak payah suruh dah,balik kerja dia terus ambil anaknya terus jaga sampai ke malam...