Penat mental fizikal

Baby 9m tgh fasa aktif, taknak berenggang. Setiap ptg mengharapkan suami balik, jaga kejap baby sementara saya urus diri mandi, etc. Tapi harini suami memilih buka puasa dgn kawan dia. Kita masak untuk buka puasa sendiri kat rumah, makan sekali dgn baby, tapi ibu kena makan cepat2, sbb tak sampai 5 minit, baby nangis. Taktau mana satu penat, mental ke, fizikal ke, emosi ke. Kalau bunuh diri tak dosa, dah lama buat. Stress hidup dgn suami yg ingat dia masih bujang. Tanggungjawab kelaut.

5 Balas

Sama saya, anak fasa aktif, suami saya dia mmg busy, lps blik office dia meniaga air kat bazaar,first time tahun ni, nak cari duit lebih. Selalu kalau dia balik kerja, mmg anak pass kat dia, boleh la mandi bt kerja lain apa semua, tapi lepas blik je kerja dia trus trun kerja sama2 dkt bazaar walaupun dia ada pekerja.Mula2 ssh jugak sy nk urus ank sbb anak sy suka mcm nk pnjat2 apa semua, lps tu sya kdg strss jgk, lst2 klu sy msak, sya biarkan dia main kat dapur tu, mcm main apa yg ada, kdg peti ais dia nk main pun sya biarkan jaa, jnji kita awasi dia la tengok mcm mana, hehe skrg okey dah, tidak sy pun strss. Saya fhm ap yg sis rasa, kalau boleh bincg dgn hsbnd baik2 insyallah

Mana common sense dia? Seronok buka puasa dgn kawan kawan? Takkan nak tunggu awak tak ada kt dunia ni baru nak bertanggungjawab dkt anak? Ajak slow talk dgn suami mcm mana bg jumpa jalan tengah. Kalau dia boleh huhu haha kat luar dgn kawan, bg la chance kt awk jugak. Baru adil. Ha gituh. Ada suicidal thoughts? get help before it’s too late. B*nuh diri bukan satu jalan penyelesaian. Susah2 sgt bglah balik suami kamu dkt mak dia. Nak membujang sgt, makbulkan terus. Semoga dipermudahkan urusan moms..🫂

anak awak lebih kurang saya, even anak saya nak masuk 18bulan ni still mcm tuh. pernah rasa mcm awak rasa, stress sgt tapi bila luah, fikir positif, try tenangkan diri Alhamdulillah lama2x diri okay bila anak mcm tuh. awak kena slowtalk dgn husband bab ni, jgn diam. lantak dia nak kata apa. apa pun saya harap awak kuat n sabar handle anak awak yaa. 💛 .

anak saya dari baby Smpai dh 9 bulan meragam nangis melalak..tpy alhamdulillah Sy dpt mental yg ok walaupun Sy ad bipolar disorder.. kdg2 kelaut jugk mood..dan suami Pon jaga anak tiap balik keje..kwan2 ajk lepak Pon Dy x nak..Dy kesian kan Sy jge anak..yg anak melalak Smpai skrg..semoga sis kuat

Awak! Share lah dgn suami apa awak rasa. Jangan simpan sorang. Saya pun ada anak sebaya anak awak. Time macamni mmg fasa aktif sangat2. Mmg kadang tak terlayan ragam dia. Macam saya, saya terpaksa guna walker untuk mudahkan urusan saya kat rumah.