Vitamin

Hi mommies, sy tak boleh makan vitamin yg KK bagi ni. Sy makan je muntah, mmg tak sesuai. Next appointment 31st ni. Boleh ke selama sy tak makan vitamin ni sy makan acid folic je? Risau mcm baby tak ckup vitamin. Skrg 13wks

Vitamin
179 Balas

Obimin / zincofer / iberet = 😵😱 Maltofer ada rasa coklat.. cumanya hb naik sikit.. Kena makan sayur2 hijau + buah2an Sis buat la sup sayur + ikan bilis 😊😇

Saya mula2 makan obimin mesti akan muntah. Sebab bau dia taktahan. Skrg, alhamdullilah dah masuk 19weeks makan obimin rasa biasa je .. takda muntah dah .. hehe

Sy pon muntah.... Last sy mkn acid folic je.... Next appointment bgtau nurse xbleh telan ubat nie..... Kk tukar obimin... Alhamdulillah ok spai skrg

5y ago

In sha Allah xmrh😄😄😄

zincofer mmg bila mkan rasa muntah.. kne mnum dgn air oren baru okey.. tp klu sis x sanggup better mintak tukar ubat yg 4 jnis tu.. smua kecik².. itu okey

Pegi je KK jumpa nurse yg handle u, dia akan tukar jenis lain. I pun mcmni dulu. Kaalu u nak beli kt farmasi pun sama juga kena keluar.. gi KK dpt free 🤪

Nurse ajar sy kalau taknak muntah mkn sebelum tdo. Make sure set la jam spya x lupa nk mkn ubat. Sy since mkn sebelum tdo tu sy dh tak muntah dh huhu.

Sy pn mkn muntah gak pastu besar sgt pil tu tcekik.. hihihi.. sy mta doc tukar ubat yg kcik skit dr ubat ni sbb xle telan.. nsib baik dpt tukar

try mommy makan waktu pagi atau sebelum tidur. try makan dgn jus. kalau tak blh jugak mommy tya dgn doc kkia blh tak nk ambil yg lain. sbg penganti.

Awak boleh try set prenatal Shaklee untuk cukupkan nutrisi utk awk dan baby. Nanti awak akan lebih bertenaga, dan enjoy pregnancy journey ni. 😍

Wajib makan sis untuk penyerapan vitamin kpd baby.. kalau x sesuai kena inform ke misi or dokter.. apa² better refer pd misi or docter. 😍