Vitamin

Hi mommies, sy tak boleh makan vitamin yg KK bagi ni. Sy makan je muntah, mmg tak sesuai. Next appointment 31st ni. Boleh ke selama sy tak makan vitamin ni sy makan acid folic je? Risau mcm baby tak ckup vitamin. Skrg 13wks

Vitamin
179 Balas

Saya pun dgn zincofer ni kalau mkn mlm esk pg lepas berus gigi mesti nak loya..... Tpi bila jumpa misi dan doc depa akan suggest tukar wktu pengambilan Ubt tu atau minum dgn jus buat...... So far ok boleh trima jgkkk.... Cuba mummy2 yg alah dgn Ubt ni cuba tgok ikut...... Kalau tak boleh jgk mgkin tak sesuai dgn mummy2

Sis sama macam saya, tapi bila dgr nasihat misi , makan ubat Ni selepas sarapan tapi lepas sarapan jgn terus mkn ubat ambil Masa 1 ke 2 jam after sarapan Bru la makan ubat tu, nasihat misi jgk kalo makan still muntah makan ubat tu bersama air limau suam kurang manis moga membantu sis moga kandungan Kita sihat ❤️

Tak boleh sis, apa yang kk bagi tu yang kena makan. Ubat ni mmg akan muntah kalau makan ubat tanpa makan selepas tu, angin mmg naik . Try makan ubat dengan air manis or susu then makan terus nasi ke roti , insyallah okay je 😊 saya pun muntah teruk mkn ubat ni, bila experiment sendiri alhamdulillah, okay dah.

Sy cuma terfikir je sblm ni asid folic 5mg, tp dlm Zincofer ni asid folic cuma 1mg..sufficent ke kandungan kita terima 1mg asid folic sehari? Skrg sy makan dua2 asid folic dan Zincofer. Setahu sy asid folic pun penting utk elak abnormality pd kandungan. Mohon share anyone pernah tny doctor Kk atau gynae swasta?

5y ago

Sy dah bersalin bulan 8. 2nd trimester sy consume zincofer kk bagi. At the same time sy consume jgk pil calcium. Vit c sy ada beli yg dose rendah. Tp jarang mkn sbb sy byk mkn buah. Sy start 5 bulan sy dah makan neurogain.

Awak mcm sy.. tk bole makan vitamin yg ni.. tp better kalau nk stop awak terus ke klinik jumpa doktor kt sne. Mintk ubt lain.. kalau awak terus stop skrng esok nd esok dn seterusnya awak tk makan ubt dorg cek darah awak tk naik dorg tahu awak stop ubat. Better pergi terus ke klinik jgn stop ubat😊👍🏻

Ni tips je la ek. Nurse KK bgtau, kalau ble makan ubat (xkisah la acid folic atau iron tablet atau obimin), mkn sebelum tdo..tapi make sure perut kosong 2 jam sebelum tdo..sy follow apa nurse kk ckp n smpai arini, alhamdullillah sy xde alami pape side effect mcm muntah/pening/sembelit or anything la..

Boleh mintak KK tukarkan kepada 4 serangkai. Kalau cuba yang 4 serangkai pun tak ok, cuba beli kat farmasi pulak. Antara vitamin lain yang biasa dicadangkan ialah iberet, obimin (skrg dah ada obimin plus). Semua jenis vitamin yang sama cuma berbeza dari segi berat (ni yg nurse saya maklumkan) 😊

first skli sy dpt iron tablet biasa warna coklat mmng makan tu terus berdebar.. terus rasa high.. doc tukarkan dgn zincofer ni lg la tak boleh go mmng muntah terus berdebar terus rasa mcm melayang tah kemana.. last last sbb hb rendah doc bg maltofer tablet.. kunyah je ubat tu rasa coklat mmng sedap sgttt

4y ago

Sama laa.. sekarang baru seminggu ambik zincofer. Asal makan jer mesti rasa dizzy terus.. makan malam ok sebab terus tidur. .yg makan siang tu teruk sangat.. kadang kena baring kejap baru ok balik.

Sy dr 2 bulan nurse dah bg ubat zinc cofer ni..sampai skrg dah msk 6 bln..mula2 x leh adapt..lpas 2 mnggu mkn baru okey..to bila mkn rasa mcm pening skit...tp lama2 dah okey..sis cuba mkn sebelum tido malam..mula2 sy mkn pg..then misi advise mkn sblm tido..insyaallah x da rasa loya or pening2

Saya makan ni j, dalam sebiji dia ad cukup lengkap vitamin yang ibu hamil perlukan. Kalsium, magnesium, vitamin D3, boron, zink, manganese and copper. Haritu sy cukup lemah dgn kebas tangan setiap masa time preggy 4 bulan, so far skrg semua dh ok. Ubat hosp bg sy x leh makan sgt sbb muntah