Nk minta pendapat, teruskan bekerja atau berhenti?

Hi mommies, sy nk mnta pendapat semua. Skrg ni sy bekerja sbg pegawai govt sector nk msuk 2 tahun dh, and tgh pregnant 17w. Kdg2 rasa down sgt sbb ldr dgn suami, dan tinggal berseorangan. Family pn semua jauh. First trimester alahan sgt teruk, sy cuma bgantung dgn buah sj utk mknn harian, nasi mee lauk2 kuih smua xdpt makan smpai hb sy rendah dan berat turun 5kg+. Skrg dh trimester kedua alahan dh okay sikit, tp sangkut gdm pulak even xmkn sgt, most probably sbb first trimester sy bergantung dgn buah je. Husband mmg suruh sy bhenti, sbb mampu utk support. Tp sy blm bhenti sbb maybe dh biasa kerja dari bujang, dan tekanan sekeliling yg salu je ckp syg la klau bhenti, ssh nk dpt keja govt, etc etc. Tp sy ni yg mkn hati, lg2 masa alahan teruk tu sy menangis tiap mlm smpai tertido sbb penat sgt. Tambahan tekanan kerja yg kdg2 bos xfaham keadaan sy yg tgh mengandung. So, should i just resign? Esok sy checkup, doakan hb sy dh okay dan gdm terkawal ya. Sy skrg ni buat bsp sndiri every two weeks. Berat mcm msih sama, xnaik lg last sy timbang bbrapa hari lepas #advicepls #firstbaby

23 Balas

Kepentingan emosi awk sndiri sgt penting sbnrnya. Andai kata kerja yg buat awk tertekan, mungkin boleh mntak unpaid leave dulu? Bukan hal sayangkan kerja. Tp pndngn sy lebih syorkan andai ada option yg lain selain berhenti kerja. Tp apa2 pun kalau brhenti is the right choice for yourself, then proceed with that. Smoga awk dan kandungan sihat sentiasa. Jaga diri jaga emosi ❤️

Sy pun dah resign swasta & sebelum nk bg notis resign mmg mcm2 pk ckup ke duit nanti. Suami x nak LDR, skang pun dah 19minggu preg. Mmg klu dpikirkan kena berdua keja. Tp rezeki ada je yakin dgn rezeki dari Allah.Jgn takut. Tu je sy set dlm mind. Perancangan lepas bersalin nanti nak cari keja semula.Tgu anak 1 tahun 😁 tu prancangan je slebihnya Allah yg tentukan.

2y ago

sme 😊

maaf ,ni pendapat saya tau, kalau awak tak boleh tahan, better resign je dulu. husband pun suruh berhenti kan. lagipun ni demi kesihatan awak n baby juga. kalau stay pun, tapi awak tak okay, duk stress kt tempat kerja ,susah juga. biarlah org kata apa pun, awak fikir diri sendiri je. rezeki ada kt mana2x, tambah baby ni pun bawa rezeki juga.

Nasihat saya, better puan ambik cuti tanpa gaji daripada resign. In future kita taktau Allah nak uji apa. At least puan ada income sendiri kalau ada apa2 terjadi. Kita memang mintak simpang benda tak elok. Cuma kena ada planning. Don’t worry puan boleh hadapi situasi ni. Ini pon ujian juga. Jangan stress okay. Take care 😊

sis... sis je yg kenal keadaan diri sis. klu sampai memudaratkan kesihatan better resign..percaya pada rezeki Allah. lgpun sis cakap husband mampu.. so why not... nt baby lahir dpt tgk baby membesar depan mata.Semoga dipermudahkan urusan sis ya. 🥰

pada pendapat saya puan,puan boleh berjumpa dengan doc sakit puan yang merawat puan berkaitan masalah yang puan hadapi,contoh masalah alahan yang teruk ni.minta doc buat surat,dan ambillah cuti tanpa gaji.sebulan,atau 2 bulan.berehat dulu di rumah.

Ingat..permpuan kena income sndiri, kita tdk tau apa y bkl berlaku d masa dpn..puan kena kuat, bkn puan sja alami mslh bgini ramai lg d luar sna..demi zuriat puan kna kuat ,plan pindah atau cuba isi jwtn lain.

2y ago

Ini sgt setuju. Zmn sekarang dan akan dtg makin mencabar. Setiap masalah ada jln penyelesaian. Smoga puan jumpa jalannya

better resign ..sbb sis jauh suami n fmly ..sy dlu juga resign sbb xmmpu nak buat krja ... so tpksa stop dlu ..skrg dh 32w ..klau krja msa skrg ni mmg tak larat hhaahha 😂

Jangan berhenti.. ramai suggest cuti tanpa gaji.. nanti anak dh besar sikit nanti tetiba nanti nak kerja semula bukan senang nak dapat kerja semula.. gov pulak tu..

Puan, ambil la jalan tengah, yg tidak mmudaratkan baby dan dalam masa yg sama tidak merugikan puan. Dh ada byk pendapat. Saya cuma ringkaskan shj. Salam